Decizia a fost dată, vineri, de magistrații Tribunalului Constanța, în primă instanță. Aceasta nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, scrie Mediafax.ro.
Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, respectiv la câte doi ani de închisoare pentru trei infracţiunii de conflict de interese. După contopirea pedepselor, magistrații Tribunalului Constanța au decis condamnarea fostului președintele al Consiliului Județean Constanța la opt ani de închisoare cu executare şi cinci ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, între care şi acelea de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
Totodată, instanța l-a condamnat pe Cristian Zgabercea, fost consilier al lui Nicuşor Constantinescu. El a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar timp de ani i-au fost interzise unele drepturi, prin aplicarea unei pedepse complementare.
Potrivit sursei citate, în acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi Carmen Florentina Oproiu – pe atunci director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJ Constanţa, şi Marcel Brâncoveanu Părău – la data comiterii faptelor reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, la trei, respectiv doi ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere.
Mai mult, Tribunalul Constanța a dispus condamnarea Fundației Fantasio Constanța pentru evaziune fiscală. Reprezentanții asociației sunt obligați de instanță să plătească o amendă penală de 7.000 de lie și să dizolve persoana juridică.
Acuzată de infracțiunea de complicitate de evaziune fiscală, Fundaţia Thalia e obligată de instanță la plata a 5.000 de lei. În plus, instanța a decis ca pedeapsă complementară afișarea extrasului hotărârii de condamnare pe o perioadă de o lună la sediul fundației.
Nicușor Constantinescu a fost condamnat la opt ani de închisoare. Ce despăgubiri va plăti județului Constanța
Nicușor Constantinescu, Cristian Zgabercea şi Carmen Florentina Oproiu au fost obligați de instanță la plata, în solidar, către județul Constanța, a sumei de 18.399.836 lei ca despăgubiri civile.
În plus, instanța îi obligă pe Cristian Zgabercea, Marcel Brâncoveanu Părău, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia la plata, în solidar, să plătească suma de de 152.180 de lei, dar și obligaţiile fiscale accesorii, potrivit Codului de procedură fiscală, calculate de la momentul producerii prejudiciului şi până la data achitării integrale, către stat, notează sursa citată.
De asemenea, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicuşor Constantinescu, a mai fost obligat la plata sumei de 1.392 de lei, daune materiale, şi 10.000 de euro, ca daune morale, către Felicia Tăicuţu.
În plus, inculpaţii au fost obligaţi să plătească următoarele cheltuieli judiciare către stat: Nicuşor Constantinescu – 8.000 de lei, Cristian Zgabercea – 6.000 de lei, Carmen Florentina Oproiu – 5.000 de lei, Marcel Părău – 4.000 de lei, Fundaţia Thalia – 3.000 de lei, Fundaţia Fantasio – 4.000 de lei, atât din faza de urmărire penală cât şi din faza de judecată. Nicuşor Constantinescu a mai fost obligat la plata sumei de 3.200 de lei, iar Zgabercea şi Oproiu, la câte 1.500 de lei, fiecare, către Judeţul Constanţa, reprezentând cheltuieli ocazionate de judecarea cauzei, reprezentând onorariu apărător ales.
Acuzațiile procurorilor DNA Constanța în cazul lui Nicușor Constantinescu
Rechizitoriul procurorilor anticorupție din Constanța arată că, în 2012, Nicuşor Constantinescu, împreună cu Cristian Zgabercea, care era pe atunci consilier al preşedintelui CJ Constanţa, Carmen Florentina Oproiu, la acel moment director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJ Constanţa, şi Fundaţia Fantasio, a format un grup infracțional organizat pentru a comite mai multe infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, dar și a unor infracțiuni de evaziune fiscală.
Potrivit DNA, Nicuşor Constantinescu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, ajutat de Zgabercea şi Florentina Oproiu, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile şi a plătit ilegal finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii în sumă de 5.094.836 de lei.
Plățile au fost efectuate în baza unei hotărâri a CJ Constanța, fără a fi respectate normele privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general.
Cu ajutorul celorlalți doi inculpați, Nicușor Constantinescu e acuzat de procurorii DNA că și-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu și a finanțat, în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.
Nicuşor Constantinescu se află în închisoare, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Centrului Militar Zonal.
Citește și Șapte țări în 6 ani, de dragul cercetării. Românul care face propulsoarele spațiale în Singapore: „Nu am fost un copil excepțional, dar am muncit mult”