Cele mai importante declarații ale primarului ales:
- Mi-am făcut testul COVID-19, aștept rezultatul și până atunci voi rămâne în izolare. Am fost în studioul B1, la distanță de trei metri de Silviu Mănăstire, de aceea a fost prudent să mențin distanța și să mă testez.
În toată această campanie am purtat mască din secunda în care am ieșit din casă. Doar în studiourile TV nu am purtat mască pentru că acolo condițiile sanitare sunt asigurate de oamenii din platou.
- În studioul de la RTV am avut o distanță de cam cinci metri de moderatoare și la un metru și jumătate de Ludovic Orban, dar nu ne-am adresat direct. Înainte de a intra în platou și când am ieșit din platou am purtat măști.
- La evenimentul de astăzi, care era planificat de multă vreme, am purtat mască de protecție.
- Eu sper să nu intrăm în ipoteza în care testul va ieși pozitiv. Îmi doresc să fie negativ și să continuăm proiectele pentru București. În orice caz, voi respecta indicațiile specialiștilor.
- Cred că trebuie să dăm crezare specialiștilor. Am participat în emisiuni TV acolo unde respectivele posturi mi-au confirmat că totul este în regulă. Totul, în această criză, este să ascultăm ce spun specialiștii.
Despre preluarea mandatului la PMB:
- Principala preocupare este să echilibrăm financiar situația. La sfârșit de 2019, datoriile curente ale primăriei erau de 3 miliarde de lei. În momentul ăsta estimez la 4 miliarde de lei. În patru ani s-au cheltuit banii pe cinci ani.
Trebuie să ne asigurăm că avem banii pentru plățile curente. Dar avem acces la bani europeni. Nu avem bani în buget pentru marile lucrări de investiții, deci trebuie din primul moment să dăm drumul la echipa care va funcționa pe fondurile europene.
- Am promis un audit și o să-l facem. Vorbind intuitiv la acest moment, companiile municipale sunt o gaură neagră. Desființarea companiilor municipale și relocarea oamenilor este primul pas care ne va aduce o mare economie.
- Apoi trebuie să ne uităm la cheltuielile inutile, chiar dacă sunt drăguțe, dar Bucureștiul nu și le permite. Precum spectacolele, concertele, târgurile.
Pentru moment, am numit doi directori care vor fi demiși. Trebuie să facem un audit pe managementul fiecăruia dintre departamente. Pentru acest moment, o să existe niște demiteri la nivel de conducere a PMB.
- Instituția asta nu a fost deloc transparentă și nu știu să vă spun câți oameni au fost numiți fără concurs. Voi putea spune asta abia peste câteva săptămâni.
- Vreau să spun că orice om competent din primărie va rămâne acolo, se vor face evaluări.
Despre termoficare:
- Termoenergetica nu va fi desființată, dar celelalte companii, da. Și așa vor dispărea și conducerile lor politice. O să ne uităm și la numirile care s-au făcut uneori fără concurs, fără acte inclusiv în instituțiile de subordine.
Mare parte din acei oameni din caracatiță vor dispărea rapid. Nu te poți aștepta ca problemele Bucureștiului să se rezolve când nu ai oameni care funcționează după un anumit management.
- Iarna asta o să stăm mai prost decât în ultimii trei ani. Soluția pe termen mediu este să schimbăm conductele și există pentru asta bani europeni pe care îi vom accesa.
- Trebuie să avem un management de avarie, adică echipamente, materialele cu care se intervine, detectoarele de avarii pe care Termoenergetica le are în număr insuficient. Vom discuta și cu operatori privați, pentru că Termoenergetica nu face față singură.
Despre procesele ASB cu PMB:
- Nu voi mai fi membru în Asociația Salvați Bucureștiul pentru că ar exista o incompatibilitate. Dacă am considerat că o autorizație de construcție a fost dată ilegal, nu îmi voi schimba părerea pentru că devin primar. Judecătorul va decide.
- Sunt cam 15 astfel de litigii, iar procesele vor continua.
Despre transportul public:
- Trebuie să avem un orar respectat, curățenie în tramvaie, autobuze, trebuie să avem siguranță și trebie să avem aer condiționat.
- Vom face un management de curățenie, iar aerul condiționat îl rezolvăm într-un an.
În ceea ce privește respectarea orarului, ăsta este un lucru pe care îl putem face relativ repede. Ce o să dureze va fi implementarea de trasee unice pentru troleibuze și autobuze pentru a crește viteza operațională.
- Proiectele noastre vizează extinderea transportului public, prin crearea metroului la suprafață.
Despre cazul Mitrache:
- O chestie de imagine. Un om a fost victima unui abuz, instanța a decis definitiv asta, construcția a fost demolată abuziv.
- Eu și Asociația ”Salvați Bucureștiul” l-am apărat, așa cum am apărat mii de oameni în fața abuzurilor. Dacă mai mulți politicieni numesc asta trafic de influență, repet, e doar propagandă electorală.
Despre intrarea în PNL:
- Am un parteneriat real cu PNL, dar în acest moment sunt preocupat doar de rezolvarea problemelor Bucureștiului.
Nu mă gândesc la politică, ci la rezolvarea problemelor din București.
Vorbim cu Nicușor Dan despre transportul în comun gratuit pentru elevi, studenți și pensionari, asigurarea căldurii și apei calde la iarnă, soluțiile rapide pentru deblocarea traficului aglomerat.
Discutăm cu noul primar al Capitalei și despre ce face cu societățile înființate de Gabriela Firea și cu oamenii din ”caracatița constituită pe cumetrii și relații de rudenie”, așa cum îi numea pe cei care i-au servit intereselor fostului primar. Urmăriți declarațiile lui Nicușor Dan pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.