În total, 40 de angajați ai ALPAB se aflau în Parcul Cișmigiu, în momentul în care Nicușor Dan a sosit în vizită. Mobilizarea acestora are loc la câteva zile după ce edilul l-a schimbat din funcție pe directorul ALPAB, Bogdan Peter Tănase, și i-a luat locul.
„Este un test pentru ALPAB. În funcţie de ce vor face săptămânile astea, vom decide dacă în viitor, după ce Compania Parcuri se închide, o să continuăm cu ALPAB, prin muncitori angajaţi sau dacă o să externalizăm”, a arătat Nicușor Dan, într-o declaraţie acordată presei.
Primarul a menţionat că angajaţii ALPAB au sarcina ca în decurs de o săptămână să cureţe Parcul Cişmigiu. Pentru curăţarea statuilor este necesar avizul Direcţiei pentru Cultură, organism subordonat Ministerului Culturii, iar în acest caz există întârzieri cu obţinerea avizelor, din cauza personalului insuficient.
„Puţin mai târziu, când o să avem bani, o să ne ocupăm de alei, iar marile investiţii – asta depinde de bugetul pe anul viitor, dar vă promit că în doi ani o să arate toate parcurile de care noi ne ocupăm aşa cum ar trebui să arate nişte parcuri”, a afirmat Nicușor Dan.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Primarul general a menţionat că în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Capitalei urmează să fie dezbătute o serie de proiecte care vizează:
- dizolvarea Companiei Municipale Parcuri şi Grădini, Companiei Întreţinerea Arborilor
- încetarea exclusivităţii pe care Compania Parcuri o avea pentru întreţinerea parcurilor bucureştene
- scăderea tarifelor aplicate de către Compania Parcuri şi Grădini
„Nu e posibil ca pe piaţă tunsul şi strânsul ierbii să coste împreună 40 de bani, iar la Compania Parcuri tunsul să coste un leu, iar strânsul tot un leu. Adică doi lei, faţă de 40 de bani”, a spus primarul general al Capitalei.
Nicuşor Dan a precizat că externalizarea serviciilor ar presupune organizarea unei licitaţii, care ar dura cel puţin trei luni. De asemenea, dizolvarea Companiei Parcuri ar urma să dureze trei-patru luni, interval în care edilul îşi doreşte ca angajaţii acesteia să îşi continue activitatea.
„Eu îmi doresc ca această companie să continue să se ocupe. Am promisiunea de la consilierii generali că o să se schimbe directorul de la această companie. Sunt 100 de oameni în plus care să se ocupe de Herăstrău şi de celelalte parcuri”, a afirmat primarul.
Cine e de vină pentru starea parcurilor, în opinia lui Nicușor Dan
Potrivit edilului, starea necorespunzătoare a parcurilor bucureştene în ultima perioadă a fost determinată de „decizia nefericită” de a înfiinţa companiile municipale care au practicat preţuri „de trei-patru ori peste preţul pieţei”.
„Este o vină comună a Direcţiei ALPAB, pe de o parte – şi de asta am schimbat directorul – pe de altă parte a Companiei Parcuri, care nu a făcut lucrările aşa cum trebuia”, a spus Nicuşor Dan.
Primarul general a reamintit că în acest an, Primăria s-a confruntat cu datorii de trei miliarde de lei.
„Am fost foarte-foarte la limită să reuşim să oferim serviciile de bază. Situaţia financiară la 1 ianuarie 2022 o să fie mult mai stabilă decât cea pe care am găsit-o”, a afirmat el.
De ce l-a mutat pe fostul șef al ALPAB la Centrul Cultural Expo Arte
În ce priveşte mutarea fostului director general ALPAB, Bogdan Tănase, la Centrul Cultural Expo Arte, Nicuşor Dan a precizat că a fost „o soluţie de urgenţă”.
„Este o posibilitate legală a conducătorului instituţiei: în momentul în care constată că vrea să dinamizeze una din instituţiile subordonate, poate să mute directorul temporar, pe şase luni, o poziţie echivalentă, ceea ce am făcut. (…) Pentru moment, domnul Tănase are o poziţie câştigată prin concurs la ALPAB. Pentru ca să existe un concurs pe poziţia domniei sale de la ALPAB trebuie ca eu să îl demit în urma unui raport”, a mai spus primarul general.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro