„Faptul că au fost azi niște oameni, șoferi și vatmani, care au înțeles nebunia în care acest sindicat îi ducea e un semn de însănătoșire. Fac un apel la rațiune. Nerespectarea unei hotărâri judecătorești e o infracțiune. În interpretarea unei infracțiuni există noțiunea de individualizare a pedepsei. Cu cât persistă e mai grav”, a spus Nicușor Dan, adăugând că salută decizia Parchetului de a începe urmărirea penală în cazul grevei de la STB.
„S-au întâmplat în multe locuri ultimele zvâcniri ale acestui tip de sindicalism mafiot. Au încercat unii oameni să-și facă treaba și au fost agresați. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un stat de drept”, a mai declarat Nicușor Dan.
În acest context, primarul a anunțat că angajații care vor să iasă la muncă și sunt împiedicați de colegii lor pot apela numărul 0800 800 868.
„Păstrăm confidențialitatea asupra persoanei care sună, dar dăm garanția că poliția intervine imediat. (…) Promit ajutor juridic din partea Municipalității pentru orice persoană care se teme – a fost o adevărată teroare din partea sindicatului – pentru orice persoană care se teme că ar putea să aibă de suferit din cauza sindicatului”, a precizat primarul Capitalei.
În ceea ce privește ședința de sâmbătă de la STB, edilul a declarat că a participat la întâlnire pentru a se asigura că „societatea, prin organele ei de conducere, ia deciziile ferme”.
Ce se întâmplă cu șoferii sau vatmanii care nu ies pe traseu
Întrebat ce se va întâmpla cu șoferii sau vatmanii care nu ies pe traseu, Nicușor Dan a explicat: ”„Este decizia lor individuală. Nimeni nu poate spune dintre angajați că nu are cunoștință de hotărârea judecătorească că greva este ilegală. Codul Penal vorbește de nerespectarea unei hotărâri judecătorești, există acolo limitele de sancțiuni. Există un contract de muncă în care se prevăd drepturile și obligațiile – obligația de a presta activitatea pentru care ești plătit – și există niște sancțiuni, inclusiv desfacerea contractului de muncă”.
„Cei care au fost de serviciu și alaltăieri, și ieri, și azi și nu au fost pe traseu din vina lor, riscă să li se desfacă contractul de muncă”, a adăugat primarul general.
Există o presiune nefirească, de tip mafiot a sindicatului majoritar, care acum simte că își pierde puterea. Pentru că au existat niște oameni raționali care au vrut să iasă azi la muncă, niște oameni au fost amenințați.
Nicușor Dan:
Greva angajaților de la STB a intrat sâmbătă în a treia zi. Astăzi dimineață erau pe traseu 15 vehicule.
Mai mulți șoferi ai Societății de Transport București care au ieșit din grevă au fost șicanați de colegi, care au publicat pe o tablă la un depou numele acestora, numindu-i „trădători”. De asemenea, geamul unui autobuz a fost spart, nu se știe însă de cine, dar o fotografie postată pe un grup intern de Facebook este însoțită de textul „ai scăpat ușor”.
În privința autobuzului cu geamul spart, Nicușor Dan a precizat că „e cert că nu e un călător” și că, din informațiile lui, a fost sesizată Poliția.
Angajații STB au intrat joi în grevă, acuzând că revendicările lor salariale au fost ignorate și cerând demisia directorului general, Adrian Criț.
Nicușor Dan a cerut Parchetului să ia măsuri de urgență împotriva celor care au organizat greva, subliniind că instanța a stabilit de două ori că protestul este ilegal.
Din prima zi a grevei de la STB, Nicușor Dan a spus că e vorba despre o „grevă politică”, pentru că este organizată de sindicatul mare al companiei, condus de Vasile Petrariu, care este în același timp și consilier general PSD.