„Greșeala a fost de doi-trei ani în care s-a cheltuit fără măsură. În momentul în care ai 7-8% din PIB înseamnă, de fapt, că tu cheltui cu 20-25% mai mult decât încasezi în fiecare an. Din păcate, cam pe aici suntem”, a spus primarul Bucureștiului.
Acesta este de părere că măsurile impuse de Guvern, într-un interval foarte scurt, erau obligatorii.
„S-a tăiat de peste tot și bineînțeles că asta afectează foarte mulți oameni și afectează motorul economiei, dacă vorbim de microîntreprinderi. Toate lucrurile astea trebuiau calculate din timp și într-adevăr dacă e nevoie să facem niște ajustări, ele să fie făcute din timp, să fie previzibile. Nu s-a întâmplat”, a spus Nicușor Dan.
Pe de altă parte, acesta a mai afirmat în emisiunea „Politica zilei” cu Ioana Constantin că formarea unui Guvern până la 31 decembrie este un lucru pozitiv, deoarece „investitorii aveau nevoie de stabilitate”.
„Deși oamenii au o părere foarte proastă despre partidele politice, faptul că ele au reușit să facă un Guvern până pe 31 decembrie și să dea o Ordonanță care să corecteze, să facă niște lucruri necesare, e foarte bine. Adică România, bursa, încrederea investitorilor străini de care depindem în contextul economic, aveau nevoie de această stabilitate”, a explicat Dan.
Ordonanța „trenuleț“ a fost publicată de Ministerul de Finanțe, pe 29 decembrie, și arată exact care sunt măsurile fiscal-bugetare ce vor fi adoptate de Guvern pentru anul 2025.
Proiectul ordonanţei care vizează reducerea cheltuielilor bugetare, făcut public de Ministerul Finanţelor, propune mai multe seturi de măsuri care afectează salariaţii, pensionarii, modul de funcţionare a instituţiilor publice şi diverse categorii socio-profesionale.
Proiectul mai propune prorogarea aplicării unor acte normative, creşterea cu două procente a impozitelor de dividende şi eliminarea facilităţilor fiscale pentru domeniul IT.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Rafi22 • 30.12.2024, 20:30
Dacă tot zici de ăștia ca fac nu știu ce taxe atunci nu mai creste taxele și impozitele locale cu rata inflației, iar dacă nu va ajunge bani perie repede schemele de personal și redu cheltuielile cu serviciile .