Parlamentul a amânat pentru toamnă noul Cod al Urbanismului, după reacțiile societății. Inclusiv primarul Bucureștiului a tras un semnal de alarmă, el susținând că interesele dezvoltatorilor imobiliari, „de a construi pe spațiul verde”, se regăsesc în setul de amendamente depus de PSD la proiectul de lege privind Codul Urbanismului.
Nicușor Dan: „50% din autorizațiile pe care le atacăm în instanță sunt anulate”
Primarul Capitalei susține că are date certe potrivit cărora procentajul de autorizații de construire cu probleme e jumătate. „Noi avem litigii atât în legătură cu documentațiile de urbanism, cât și în ceea ce privește autorizațiile de construire emise în mandatele anterioare. Același procent din ce atacăm, 50%, sunt anulate în instanță”, a spus Nicușor Dan într-un dialog cu Libertatea.
„Există o lipsă de voință în a termina odată pentru totdeauna cu haosul din construcții”, subliniază el. Nu e prima oară, susține, când întâlnește această cifră de 50%. El spune că mai multe instituții din stat o cunosc. Mai arată că unii funcționari nu apără interesul public. Exemplul instituțional: Inspectoratul de Stat în Construcții.
„După ce am suspendat Planurile de Urbanism Zonale pe sectoare, atât Prefectura, cât și și Inspectoratul de Stat în Construcții au încurajat primarii să emită în continuare autorizații de construire”, a declarat primarul Bucureștiului.
Cum a încetinit controalele Inspectoratul de Stat în Construcții
Despre cum funcționează Inspectoratul de Stat în Construcții, Nicușor Dan a evocat un exemplu mai vechi. „Vă dau un exemplu. În 2008 tocmai lansasem Asociația Salvați Bucureștiul, cu care am atacat în instanță mai multe investiții imobiliare ce se ridicau pe spații verzi. În 2009 m-am dus la Inspectoratul de Stat în Construcții și am cerut câteva cifre. Să-mi spună câte autorizații de construire și documentații de urbanism de sectoare au verificat în 2007 și 2008 și câte au fost găsite cu probleme, adică nelegale”.
„Spre surpriza mea”, a continuat primarul, „Inspectoratul m-a chemat și mi-a arătat o situație în trei zile, mi-a dat o hârtie cu situația cerută: 50% procentajul de nelegalitate. În mod normal, Inspectoratul ar fi trebuit să-și extindă controlul, mai ales că vorbim despre o chestiune de siguranță publică. Vorbim despre clădirile în care noi locuim.
„Ce s-a întâmplat de fapt, după ce au descoperit 50%? Ei au redus ulterior numărul de oameni care controlează, adică au redus numărul de documentații și autorizații de construire care sunt verificate”.
Citește și: RĂZBOIUL PENTRU SPAȚIUL VERDE – Una dintre cele mai mari companii imobiliare din România, One Properties, a intrat în proces de partea unei asociații care cere desființarea PUZ-ului ce apără zonele protejate ale Capitalei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
CamelianPropinatiu • 29.06.2023, 12:34
Trendul e că se va termina și episodul Nicușor Dan, iar Generation Alpha va fi nevoită să mute Capitala.