Primarul Capitalei a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News, despre situaţia de la Planşeul Unirii, că în momentul de faţă au emis un certificat de urbanism la început de septembrie, iar în baza celui certificat Primăria Sectorului 4 trebuie să facă un proiect tehnic.

„Asta înseamnă detalierea, tot ce vor ei să facă acolo şi cu proiectul ăsta tehnic să se ducă la mai mulţi avizatori. Cei mai importanţi sunt cei care au structuri, Metrorex, pentru că sunt perete în perete cu ei, Apa Nova, pentru că lucrează deasupra lor şi în momentul în care toate astea sunt gata, evident că o să emitem autorizaţia pentru că este o chestiune care trebuie făcută.

Întrebat în cât timp se obțin toate autorizaţiile, primarul a precizat că depinde de avizator şi că în opinia sa nu ar trebui să dureze mai mult de două-trei luni.

„Interesul nostru este ca lucrarea să se facă, dar numai să se facă legal, să nu fim noi în situaţia să facem lucrări cum s-au făcut la pasajul Unirii, unde am avut accidente, cum a fost Buzeşti, unde a stat şantierul doi ani. Aşa faci când dai în regim de urgenţă şi te trezeşti pe şantier că nu ai prevăzut toate lucrurile pe care trebuia să le prevezi în proiectare”, a subliniat el.

Lucrările ar putea dura doi ani

Despre amploarea lucrării de la Piaţa Unirii, primarul a precizat că, după unele variante de proiect pe care le-a văzut, ar urma să dureze doi ani.

„Sunt trei tronsoane acolo, un tronson este în parc, nu deranjează practic pe nimeni, iar al 2-lea tronson prevede închiderea podului de la Hanul lui Manuc, şi cu o circulaţie alternativă şi al 3-lea tronson, închiderea Bulevardului Unirii, tronsonul din parc şi circulaţia pe cele două bretele din jur”, a arătat primarul.

Întrebat ce le spune oamenilor care se tem să treacă pe acolo, Nicuşor Dan a precizat că „persoanele care trebuie să evalueze chestiunea aceasta sunt experţi autorizaţi de statul român şi niciunul dintre ei nu spune că e un pericol public acolo”.

„A fost făcută o expertiză în 2024 şi nivelul este acelaşi cu nivelul de siguranţă la jumătate din podurile şi pasajele din Bucureşti”, a declarat Nicuşor Dan.

Scandal cu buldozere și polițiști locali

Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat luni dimineață, 14 octombrie, că a început „lucrările de refacere din temelii” a planșeului din Piața Unirii, deși acum două săptămâni spunea că cedează proiectul la PMB.

Drept urmare, Nicușor Dan a mers pe șantier să demoleze gardurile, dar Poliția Locală a Sectorului 4 s-a împotrivit. Seara, primarul general s-a întors cu buldozerele, iar Poliția Capitalei și Jandarmeria au anunțat că numai instanța poate decide cine are dreptate.

În final, premierul Marcel Ciolacu le-a transmis celor doi să termine polemica și să dialogheze, iar Băluță a strâns gardurile.

Primarul general vrea referendum

După scandalul buldozerelor din centrul Capitalei, Nicușor Dan a anunțat că a pus pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București două proiecte de hotărâre pentru un referendum local. Scopul primarului general este ca Primăria Capitalei să aibă atribuții mai mari în raport cu primăriile de sector.

„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale”, a scris Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

Dacă rezultatul ar fi favorabil la cele două subiecte atinse de primarul general, Primăria Capitalei ar căpăta un control mai mare asupra finanțelor. Astfel, toate autorizațiile de construire ar urma să fie aprobate doar de Primăria Municipiului București.

„Daniel Băluță a spus că îl dă PMB, dar nu a făcut-o”

Pe 10 octombrie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat la B1TV, că primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, nu a returnat la PMB lucrarea de consolidare a Planșeului din Piața Unirii.

„A fost făcută o declarație publică domnul Băluță, că vrea să ni-l dea înapoi, dar nu s-a materializat cu nimic. Dacă cumva vrea să ni-l dea, o să-l luăm înapoi, sigur”, a afirmat Nicușor Dan.

Edilul a precizat că nu are nimic împotrivă să dea autorizație în regim normal pentru consolidarea Planșeului din Piața Unirii Primăriei Sectorului 4.

„Discuția este pe autorizație, pentru că ei vor o autorizație în regim de urgență și noi vrem să dăm autorizație în regim normal, pentru că așa spune legea și așa e normal. Adică sunt multe lucruri care sunt acolo întrepătrunse și nu poți să dai o autorizație fără avize, pentru că s-a mai întâmplat și s-a câștigat o lună, două pe autorizație și după aia s-au pierdut un an, doi în șantier, pentru că nu s-au prevăzut toate lucrurile. Deci, îi așteptăm să vină să le dăm autorizație în regim normal”, a adăugat Nicușor Dan.

Urmărește-ne pe Google News