„Singurul indicator la care trebuie să ne uităm e câtă apă trebuie să introducem în rețea. Era 800 de tone pe oră în 2016, sunt aproximativ 2.500 de tone acum. Ce se poate face? Să faci înlocuiri pe rețea de avarie: sunt găuri mari care apar, ceea ce Termoenergetica face azi, dar sunt rezolvate probleme pentru o zi sau o săptămână. Va crăpa în altă parte. Ce trebuia să facă administrația în vară? Să înlocuiască 100 m și asta s-ar fi simțit. Azi nu putem face asta. De aia era important ca aceste lucrări să fie făcute în această vară. De ce am avut o problemă în această săptămână? Apa suplimentară introdusă în țeavă a dus la crăparea unei pompe din 1960”, a declarat Nicușor Dan, vineri, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Palatul Victoria.
Pompa a fost reparată, a precizat Nicuşor Dan, dar există o inerţie a sistemului. La începutul săptămânii viitoare se va ajunge la o normalizare, a afirmat edilul.
„În această săptămână începând de sâmbătă dimineață, când s-a simțit efectul avariei de la CET Sud, și până acum a fost o situație excepțională în București, această situație este în curs de a fi remediată. În sensul că CET Sud a început prin a da căldură la 50 de grade a ajuns la 75 de grade și sperăm ca în câteva zile să ajungem la 85 de grade. Prin aducerea acelor capacități suplimentare de producție mobile putem să evităm să avem alte tipuri de avarie. În momentul de față, când ai un întreg sistem de producție care funcționează la parametrii maximi, poți să ai avarii cum am avut la CET Sud. Dacă o să reușim să aducem acele capacități mobile de producție, vom diminua acest risc. A fost o săptămână excepțională, eu sper să nu mai avem incidente atât de mari. (…) În câteva zile o să ajungem la o normalitate, începutul săptămânii viitoare, luni, marți. Nu există un risc de intrare în colaps a sistemului de termoficare, însă vom avea avarii zilnice”, a mai explicat Nicușor Dan.
De asemenea, acesta a mai anunțat că ELCEN va fi ieşit din insolvenţă de la începutul lunii ianuarie, cu ajutorul Guvernului. Din fondul de rezervă al Guvernului, Primăria Municipiului Bucureşti va primi 20 de milioane de lei.
Legat de carantinarea Bucureștiului, primarul a spus că nu ia în calcul această variantă.
„Răspunsul meu este nu. Carantinare nu este în momentul de față o ipoteză pe care o luăm în calcul”, a răspuns edilul.
București are cea mai mare rată de infectare din țară, 7,04 persoane la mia de locuitori, în creștere faţă de ziua de joi, 10 decembrie (6,76). De asemenea, au fost anunțate 1.867 de noi cazuri de coronavirus, potrivit ultimului bilanț.