„În ceea ce priveşte data alegerilor, sunt în dezacord cu domnii Antonescu, Bolojan şi Kelemen în ceea ce priveşte urgentarea calendarului electoral, dar e mai important să lămurim decât să ne grăbim.
Anularea alegerilor e un lucru foarte important şi trebuie să fim convinşi şi lămuriţi că măsura de anulare a alegerilor prezidenţiale a fost una corectă. Pentru moment, nu avem această lămurire.”, a declarat Nicuşor Dan, duminică.
Nevoie de explicații legate de anularea alegerilor
El a adăugat că președintele Klaus Iohannis ar trebui să aducă lămuriri asupra acestei măsuri, deoarece informațiile care au determinat anularea au venit de la CSAT, iar președintele României este șeful acestui organism.
„Nu e o tragedie dacă se amână alegerile, lucrul foarte, foarte important este ca noi să avem o lămurire a ceea ce s-a întâmplat în 24 noiembrie și să avem garanţia că ceea ce s-a întâmplat atunci nu se va întâmpla din nou.
Asta trebuie să ne răspundă instituţiile care au fost implicate şi care au informaţii despre alegerile pe care tocmai s-au anulat.”, a mai spus primarul Capitalei.
Nicușor Dan a mai precizat că cei care l-au susținut pe Călin Georgescu, candidatul la prezidențiale, au nevoie de o explicație privind anularea alegerilor.
„Oamenii ăştia au nevoie de o explicaţie. Pentru că altfel o să pierdem încrederea unei mari categorii de români în instituţia fundamentală a democraţiei”, a completat primarul Bucureștiului.
Șanse la CEDO pentru Călin Georgescu
Nicușor Dan a precizat că dacă nu apar date noi, Călin Georgescu are șanse să câștige la CEDO.
„La Curtea de Apel Bucureşti şi la Înalta Curte nu puteau să pună în discuţie decizia CCR şi de aia nu aveau nicio şansă, în schimb CEDO poate să pună în discuţie decizia de anulare a CCR.
Deci cu datele pe care noi le avem în momentul de faţă, pe motivarea CCR, dacă nu apar date noi, el are o şansă la CEDO”, a declarat Nicuşor Dan.
Nu este pentru prima dată când Nicușor Dan susține că CCR trebuie să vină cu dovezi legate de anularea alegerilor.
Reamintim că Georgescu, candidatul la alegerile prezidențiale din România, a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia Curții Constituționale a României din 6 decembrie 2024 prin care a fost anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Curtea Constituțională a anulat însă pe 6 decembrie primul tur al prezidențialelor, în urma documentelor prezentate de serviciile secrete în ședința CSAT și desecretizate apoi de Klaus Iohannis.