Cum a ajuns să fie susținut de PNL și USR pentru Primăria Capitalei, ce îi reproșează actualului primar al Capitalei, Gabriela Firea, în fața căreia a pierdut bătălia în urmă cu patru ani și de ce crede că acum are mai multe șanse să câștige voturile bucureștenilor. Totul a fost explicat pe larg de Nicușor Dan, care se prefigurează ca fiind candidat unic al dreptei pentru București.
Despre conferința din stradă bruiată de Bădulescu
- Viceprimarul Aurelian Bădulescu a venit la conferința mea și mi-a spus că vrea să facem o conferință împreună. I-am spus că e o regulă, conferința a fost convocată de mine, nu o facem „împreună”, dar și ”te rog frumos să stai cu presa, de o parte”. A insistat, l-am împins, a venit înapoi.
Nici PSD, nici Gabriela Firea nu au dezavuat acest comportament, asta mi se pare important. El este viceprimarul Capitalei garantat de PSD, dar nici Firea, nici PSD nu au spus nu suntem de acord cu acest mesaj.
Nicușor Dan:
- E greu să vorbești când cineva vorbește peste tine, dar am exercițiul ăsta din Parlament.
- Sunt obișnuit cu acest comportament, în special Șerban Nicolae vorbea peste mine în Parlament.
- Nu am avut, personal, nicio problemă, nu m-am simțit amenințat, dar pentru oameni, să vadă scenele astea, n-a fost nimic plăcut,
- Au fost două motive pentru care Bădulescu a fost acolo, să bruieze acest mesaj al bilanțului, să nu răzbată adevărul și să mă pună pe mine mediatic la egalitate cu acest personaj, iar Gabriela Firea să fie deasupra, serenă.
- Foarte multă lume a reacționat și a spus că așa ceva nu se face, deci ei au pierdut.
- M-am implicat în mai multe chestiuni în perioada coronavirusului, am fost foarte activ, m-am implicat în demolarea clubului Fabrica, în insistențele Primăriei de a forța operatorii de salubritate să ridice deșeurile din centrele de carantină, care sunt infecțioase.
Trăim într-un oraș care produce peste media capitalelor europene, din punct de vedere al PIB-ului, iar lipsa conexiunii cu autoritățile locale face ca orașul să arate așa cum arată. Oamenii nu trăiesc bine.
- Astăzi am o conferință de la ora 14.00 care va avea ca obiect transportul din București. La tramvaie, este un eșec de achiziție, autobuzele sunt majoritatea Diesel, pentru troleibuze s-a încheiat licitația de-abia acum după trei ani.
- Prețul biletului de 1,3 lei este probabil cel mai mic din țară, dar problema este că autobuzele sunt murdare, multe nu au aer condiționa și nu poți să te bazezi pe ele, din punct de vedere al timpului călătoriei, deci lumea pe bună dreptate folosește mașina personală.
- STB este o mică parte a mobilității în oraș, există componenta semaforizării inteligente, care trebuie să treacă la următorul nivel – este o chestiune relativ ieftină. Trebuie făcută șoseaua de centură, dar și marile parcări la intrarea în oraș.
- Problema crucială este că trebuie să facem ceva cu locurile de parcare. Bucureștiul este aglomerat de mașini parcate, trebuie să facem parteneriat cu privați care au spații disponibile, controale la autorizațiile de construcții pentru ca să fie obligatoriu prevăzute și executate locurile de parcare.
Tramvaiul este un metrou mai mic și este însă o anomalie că zona centrală e ocolită de tramvaie. Cu investiții minime, pot fi făcute diagonale în Piața Unirii.
Nicușor Dan
- Este o chestiune de management, de voință și de determinare de a face lucrări ample, dar administrația Firea nu are suficienți specialiști.
- Din respect față de bucureșteni, de români și democrație, Bădulescu este binevenit în public (la conferința de la ora 14.00 – n.r.) și are drept la replică imediat ce conferința e terminată. Poate să se adreseze presei chiar și directorul STB care a venit la conferința trecută, să se adreseze oamenilor.
Am blocat PUZ-ul din sectorul 1, pentru că urma să se construiască pe 200 de hectare din Parcul Herăstrău, în timpul pandemiei.
Nicușor Dan:
Despre candidatura lui ca independent, susținut de partide
- Aș estima că Gabriela Firea a crescut puțin în această perioadă.
- În urma deciziei partidelor de a susține un candidat unic, cred că candidatura mea susținută de partide are prima șansă. Nu vreau să spun că voi câștiga, ar fi lipsit de respect pentru votanți.
- Diana Pungă coordonează campania mea, unirea staff-urilor de campanie este prima etapă după negocierile pentru ărimăriile de sector și consiliile locale. Fiecare din partide va face în această perioadă sondaje de opinie. Sunt optimist că această colaborare se va extinde și la primăriile de sectoare, poate și la consiliile locale. La patru săptămâni din acest moment, veți vedea program comun, staff comun.
Sunt o persoană care nu renunță, am intrat în lupta pentru București acum 15 ani, am avut victorii și eșecuri, sper că am schimbat lucruri, mai ales în urbanism și amenajări, sper să ajung într-o poziție care să-mi permită să fac mai mult.
Nicușor Dan:
- Nu am ieșit din politică, am ieșit din USR, a fost un gest de onoare, partidul a continuat pe direcția pe care și-a asumat-o, am rămas în relații foarte bune și ei au anunțat primii susținerea pentru candidatura mea.
- Cu Vlad Voiculescu nu am mai vorbit. El are competență pe sănătate, din punctul meu de vedere ar fi un câștig să fie viceprimar al Bucureștiului, dar ține de negocierea celor patru partide.
- Nu cred deloc că ce a făcut tatăl cuiva trebuie să fie un argument pentru ce oferă respectiva persoană în politică. Nu era de datoria lui să comunice ceva ce nu ține de persoana lui, nu mi se pare deloc relevant acest aspect (n.r. dacă Vlad Voiculescu a greșit că n-a comunicat colaborarea tatălui său cu Securitatea).
- Gabriela Firea nu a fost eficientă în pandemie, a avut două teste, primul – spitalele, să le echipeze, nu a făcut-o la timp, până să fie preluate de Ministerul Sănătății. Doi, trebuia să-și protejeze personalul vulnerabil, medicii, șoferii STB, funcționarii cu publicul și asistenții sociali, chiar ea spunea pe 10 aprilie că va începe testarea lor și nu a făcut-o până acum.
- Firea a făcut jocuri inutile de imagine, cu testări pe Arena Națională. Consecința: cele 75 de persoane infectate la centrul din Berceni,
Despre problemele Bucureștiului după mandatul primarului Firea
- În București, traficul este prima problemă uriașă, ne batem cu Moscova, Istanbul, Sao Paolo și avem 2 milioane de locuitori. A doua problemă este poluarea, apoi încălzirea centralizată, și clădirile cu risc seismic, la un cutremur sunt multe persoane care pot să-și piardă viața.
- Avem o primărie practic în incapacitate de plată, sunt estimate venituri de 7 miliarde și încasează 4. Ce s-ar întâmpla într-o companie privată?
- La RADET, soluția din 2016 ar fi fost ca la o societate cu datorii de 4 miliarde, 1 reale, 3 penalități, ELCEN a propus să uităm de cele 3 miliarde. Să se plătească un miliard eșalonat pe 10 ani. Dacă s-ar fi întâmplat așa, am fi câștigat 4 ani, am fi putut să transformăm RADET în societate comercială și am fi accesat 580 de milioane de euro pe care Comisia Europeană îi alocase deja pentru infrastructura din București.
- Soluția este să înlocuim 1000 de kilometri de rețea primară, trebuie făcută o prioritizare a lucrărilor, e important să lucrezi în trei schimburi.
- Pe poluare, o parte importantă vine din trafic, din gropile de gunoi legale și nelegale, cele nelegale trebui extirpate, cele legale controlate.
- Trebuie controlate șantierele de construcții care generează praf, trebuie să ajungem să spălăm străzile. Acum trece o perie pe mijlocul drumului, iar lângă bordură e praf și noroi de 2 cm.
- Trebuie să consolidăm spațiile verzi, trebuie să amenajăm spațiile verzi prevăzute în PUZ, precum cel de lângă Stadionul Ghencea, unde este prevăzută o pădure urbană.
- Nu am terminat de inventariat clădirile cu risc seismic, tot ce este interbelic mai mare de 4 etaje trebui expertizat, primăria să plătească din bugetul ei.
- Sunt proprietari care refuză să permită accesul, dar se apelează la justiție și se poate rezolva în câteva săptămâni, nu este ăsta un motiv de amânare.
- Trebuie accesat un credit împreună cu Guvernul, 1,5 miliarde de euro, există firme care abia așteaptă comenzi, e un context favorabil.
Apreciez la Gabriela Firea că a alocat bani pentru achizițiile de mijloace în comun. Nu e însă deloc un primar bun, e un primar plângăcios care s-a plâns că alții nu-l lasă să-și realizeze mandatul, vreau să pun în contrapondere cu ce face sectorul privat. Avem un primar care se plânge că nu e lăsat nici de Guvern, dacă licitațiile sunt anulate de CNSC sau justiție – îi sabotează, primarul trăiește într-o lume paralelă. Vom învinge pentru că oamenii vor face diferența între adevăr și spoială.
Nicușor Dan:
- Am plecat în străinătate ca să mă întorc, am trăit în comunitatea academică, simțeam că nu mă împlinesc acolo, nu aveam compatiblitatea culturală, nu râdeam la glumele lor și ei nu râdeau la glumele mele- unele dintre ele. M-am simțit ca un român care trebuie să se împlinească în țara lui, așa că m-am întors în 1998 în România. Poate profesional, ca matematician aș fi realizat mai multe acolo. însă dacă avem o identitate, suntem născuți aici, avem o responsabilitate de a face ceva pentru copiii noștri
- „București oraș prietenos cu copiii”, am lansat acest proiect acum un an. Să faci un copil aici este o aventură, nu ai garanția că vei prinde un loc la o creșă, dacă nu ai o bunică sau o stare materială bună, dacă ai 2-3 copii și se învață în trei schimburi s-a terminat. E un curent de gândire la nivel soft ce vrem să facem cu copilul, ce să fie când va fi mare. Copilul vede acum locuri de joacă identice, e ca la Careffour, găsim leagăne și balansoare chinezești identice, în Occident s-a înțeles că locurile de joacă trebuie să fie un loc creativ.
De ce ar trebui să-l voteze oamenii pe el și nu pe Gabriela Firea?
Dacă vrei să cumperi un câine care să-ți păzească curtea, trebuie să iei unul care mușcă și nu latră.
Nicușor Dan:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro