După o mare de critici cauzată de diversele probleme din începutul mandatului său, printre care termoficarea ori întârzierile în a schimba unii dintre oamenii rămași în funcții din timpul Gabrielei Firea, Nicușor Dan a spart, ieri, gheața deciziilor.
A anunțat, pe Facebook, că a luat decizia de „a înceta contractul de management al managerului de la Filantropia”.
Firesc, presa din România, incluzând Libertatea, a titrat că Nicușor Dan l-a demis pe managerul de la „Filantropia”. Doar că primarul ales în septembrie a uitat să menționeze un lucru: că respectivul contract îi expirase lui Dan Sîmpălean pe 12 decembrie 2020.
Și, conform răspunsului dat pentru ziar de ASSMB, instituția publică responsabilă cu cele 19 spitale ale administrației Bucureștiului, contractul directorului fusese extins pentru doar 5 zile, fiindcă edilul a vrut să vadă rapoartele Curții de Conturi și ale Corpului de Control al primarului în legătură cu managerul adus de Gabriela Firea în 2019 de la Târgu Mureș.
Prelungirea din 12.12 – 17.12.2020 a fost din motive pur tehnice/administrative, care țin inclusiv de faptul că se analizau rapoartele de control despre care a vorbit domnul primar general astăzi.
Răspunsul ASSMB pentru Libertatea:
O lună de dezvăluiri
Da, cu siguranță, așa cum atrage atenția și ASSMB, Dan avea opțiunea de a-i prelungi mandatul, la fel cum Gabriela Firea a făcut-o de trei ori – Sîmpălean era sosit la mijlocul lui 2019 la „Filantropia”.
Însă demiterea este, de fapt, o renunțare a prelungirii mandatului acestuia.
Au existat și instituții media care nu au prezentat știrea ca pe o demitere, precum Agerpres – „Nicușor Dan anunță că Sîmpălean nu mai este manager la Filantropia”.
Care erau problemele legate de Dan Sîmpălean?
Venit de la Târgu Mureș, managerul a încheiat contracte în SEAP cu firma la care lucrase în Târgu Mureș, Axia Medical (2010-2013). Unele prețuri erau foarte mari comparativ cu cele din sistemul electronic de achiziții publice.
Libertatea a arătat că Poliția Economică s-a interesat de contractele spitalului după ce acesta cumpărase dezinfectant la de 5 ori prețul pieței.
Ziarul a scris despre faptul că o licitație de peste 2,2 milioane de lei a fost întoarsă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor după ce câștigătoarea inițială fusese Ducos Trading, firma fostului partener de offshore al medicului Adrian Streinu-Cercel.
Respectiva licitație a fost numită și în raportul Corpului de Control citat ieri de Nicușor Dan.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro