Edilul a precizat că anul acesta nu vor mai fi alocați bani publici pentru statui, pentru campanii de publicitate și nici pentru achiziționarea de autovehicule, iar fondurile alocate până acum pentru diverse festivaluri vor fi și ele reduse substanțial.

„Este un buget prin care vrem să ieșim din delirul grandoman al fostei administrații, un buget prin care vrem să facem lucruri concrete, nu spoială. Vrem să stopăm risipa”, a declarat Nicușor Dan luni, în conferința de presă.

Proiectul de buget nu este încă finalizat, consilierii generali urmând să-i dea forma finală, care va fi apoi pusă în dezbatere publică. Bugetul va fi votat cel mai probabil luna aceasta în ședință CGMB.

Principalele alocări în bugetul pe 2021, propuse de primarul Nicușor Dan:

  • subvenția la căldură: peste 1,1 miliarde de lei – din acești bani, 200 de milioane sunt datorii;
  • subvenția la transport: 800 de milioane de lei la care se adaugă 150 de milioane de lei datorii;
  • datorii: două miliarde de lei, din care 430 de milioane de lei din hotărâri judecătorești (275 de milioane de lei din această sumă numai pentru Costică Constanda);
  • stimulente: 100 de milioane de lei în care intră datoriile și plata stimulentelor actuale până la jumătatea anului 2021;
  • EURO 2020: 20 de milioane de lei pe an pentru întreținerea Arenei Naționale, plus 5 milioane de lei investiții noi și alte 9 milioane de lei estimate pentru diverse evenimente dedicate, în funcție de cum permite situația pandemică.

Investiții incluse în proiectul de buget:

  • spitale: 30 de milioane de lei, în special pentru instalații și pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu;
  • semaforizare inteligentă: 5 milioane de lei;
  • reparații străzi: 5-10 milioane de lei;
  • noul Plan Urbanistic General: în jur de 3 milioane de lei;
  • consolidarea clădirilor cu risc seismic: 35 de milioane de lei;
  • biserici: un milion de lei.

Fără bani pentru Catedrală și statui

Primarul Capitalei a spus că salariile din primărie vor fi plafonate la nivelul de anul trecut, iar bugetele instituțiilor din subordinea Municipalității vor fi reduse și de 100 de ori, fără să precizeze însă despre ce instituții este vorba.

Referitor la vouchere, păstrarea sau anularea lor depinde exclusiv de Consiliul General, însă edilul a spus că nu este acord cu o parte dintre ele: cele pentru ochelari, aparat dentar, aniversarea căsătoriilor, pentru biciclete, vacanțe și tabere. Ar trebui să rămână însă voucherele Materna și banii pentru prevenirea abandonului școlar, a mai spus primarul.

Stimulentele pentru persoanele cu handicap ar trebui plătite de primăriile de sector, e de părere Nicușor Dan.

Din bugetul pe anul acesta vor fi reduse substanțial fondurile alocate pentru concerte, târguri și festivaluri.

„În 2019, bugetul a fost de peste 200 de milioane de lei. Anul acesta vom avea doar câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate ajunse la câteva ediții și pe care e bine să le continuăm”, a explicat Nicușor Dan.

Nu se vor mai aloca bani nici pentru statui și nici pentru campanii publicitare, iar banii pentru biserici sunt alocați în mare măsură pentru consolidarea monumentelor istorice. Pentru Catedrala Mântuirii Neamului nu sunt alocați bani pentru că „nu a existat cerere”, a mai anunțat primarul.

Urmărește-ne pe Google News