Întrebat azi de jurnaliști dacă ar fi normal să crească salariile primarilor și viceprimarilor, Nicușor Dan a spus:
„Dacă trebuiau sau nu mărite salariile, eu consider că nu e oportun pentru acest moment”.
Edilul a mai precizat că „avem o problemă în administraţia publică locală în sensul că legea salarizării unitare limitează salariile pe care le pot avea diferite tipuri de funcţionari cu salariul viceprimarului”.
Dacă se va aplica această lege, primarul Capitalei ar urma să primească cu 2.200 de lei mai mult la salariul brut. Astfel, salariul i-ar crește de la 20.800 de lei brut (4.200 de euro) la 23.000 de lei brut (4.653 de euro).
Primarul a mai spus că directorii care câştigă mult mai bine în privat nu vor alege administraţia.
„Primăria Municipiului Bucureşti e o primărie care are un buget de 4 miliarde de lei pe an. Nu o să-ţi vină un director de investiţii, care câştigă în privat 5.000-6.000 de euro, pe un salariu de 2.500 de euro. Şi atunci pe poziţia asta şi pe încă cinci, şase, zece poziţii importante pe care tu ai vrea să aduci din piaţă ce este mai bun, nu o să reuşeşti niciodată. E un lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere când vorbim de legea salarizării unitare”, a mai transmis Nicușor Dan.
Deputaţii au aprobat, marţi, majorarea indemnizaţiilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. În favoare au votat 168 de deputaţi. Împotrivă au votat 79 de deputaţi, iar patru deputaţi s-au abţinut. USR a anunţat că atacă la CCR.
USR, prin vocea lui Alin Gabriel Apostol, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.
„Angajaţii din România câştigă sub 4.500 de lei brut. Un salariat din administraţia publică locală are o medie salarială de 6.338 de lei. Aţi votat pentru voi şi ai voştri. Eu v-am înţeles de ce aţi votat, pentru că o parte însemnată dintre ei vă aduce voturile la fiecare alegere electorală. USR va ataca la CCR această propunere legislativă”, a spus Apostol.