UPDATE ora 16.00. Tulpina detectată la secvențierea probei prelevate în octombrie în Nigeria este Delta, nu Omicron, anunță The Guardian. Rămâne valabilă informația conform căreia noua variantă a coronavirusului a fost detectată în Nigeria, însă a fost detectată în probe recente, nu prelevate în octombrie.
„Prin secvențierea retrospectivă a cazurilor confirmate anterior în rândul călătorilor care au ajuns în Nigeria a fost identificată varianta Omicron într-un eșantion din octombrie 2021”, a anunțat Centrul nigerian pentru Controlul Bolilor (NCDC) printr-un comunicat.
Totodată, pe teritoriul Nigeriei au fost depistate alte două cazuri de infectare cu tulpina Omicron, două persoane care s-au întors din Africa de Sud săptămâna trecută.
În aceste condiții, specialiștii din cadrul NCDC precizează că „având în vedere probabilitatea crescută de răspândire a variantei Omicron, este imperativ să se pună în aplicare măsuri pentru a reduce transmiterea comunitară”.
Primele cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost depistate săptămâna trecută în sudul Africii. De atunci, noua tulpină a fost identificată în mai multe state din Europa, dar și în Japonia, Brazilia, Canada și Australia.
Testările arată însă că varianta se răspândea deja în Europa înainte de a fi descoperită în statele din Africa australă. Olanda a anunțat luni, 29 noiembrie, că a identificat varianta Omicron în două probe care au fost prelevate pe 19 și 23 noiembrie. Asta în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a fost notificată pe 24 noiembrie în legătură cu apariția unei noi variante de coronavirus.
Omicron provoacă îngrijorarea specialiștilor din cauza celor peste 30 de mutații ale sale. Va fi nevoie însă de câteva săptămâni până când cercetătorii vor afla cât de periculoasă este noua variantă și mai ales dacă vaccinurile disponibile în acest moment sunt eficiente împotriva ei.
Foto: EPA