La 19 ani, singură cu cei doi băieţi

Destinul însă avea pregătită pentru ea o altă încercare. Bărbatul ei a plecat în lume la doar două săptămâni după ce ea venise acasă cu al doilea prunc. La 19 ani, s-a trezit singură, cu doi copii de crescut. Unul, mic-mititel, iar celălalt trebuia dus des la spital, pentru recuperare. Nina n-a avut timp prea mult să plângă după bărbatul primei iubiri.
Într-o zi, în viaţa ei a ieşit soarele. George, un om bun, s-a îndrăgostit de ea, a cerut-o de nevastă şi i-a acceptat şi cei doi băieţi. I-a spus de la bun început că ştie la ce se înhamă, dar vrea şi un copil al lui. Iar la 22 de ani, Nina i-a dăruit o fetiţă. Au botezat-o Georgiana, după numele tatălui.

S-a trezit mamă pentru opt copii

Zece ani a durat fericirea Ninei şi liniştea familiei sale. Într-o zi, destinul a lovit din nou. Sora ei mijlocie şi soţul acesteia au murit într-un accident. În urma lor au rămas trei copii, de 8, 10 şi 12 ani. Nina nu s-a îndurat să îi dea la orfelinat. Şi-a zis că lângă cei trei copii ai ei mai pot creşte încă trei. George a fost de acord.
Tragedia însă a marcat-o extrem de puternic pe mama Ninei. A făcut diabet, iar tatăl, bolnav deja, s-a prăpădit înainte de vreme. Nina şi-a şters lacrimile şi a mers mai departe. Când ea avea 37 de ani, Iulian, băiatul ei cel mare, a cunoscut o femeie pe internet, mamă a doi copii, părăsită de soţ. Iar într-o zi i-a spus Ninei că vrea să se însoare, să o aducă în casa lor.
Încă doi copii într-o casă atât de micuţă… Apoi a venit lovitura care a dărâmat-o efectiv. Fiica de doar 16 ani, Georgiana, a greşit, aidoma mamei ei în urmă cu ani. S-a îndrăgostit şi a fugit de acasă la un băiat dintr-o comună apropiată.
După un timp, Nina a iertat-o, deşi ar fi vrut ca fata ei să termine şcoala, să înveţe mai mult decât ea şi să-şi găsească un serviciu la Bucureşti. Un an mai târziu, pe 23 august 2009, Georgiana a născut fetiţa, pe Ştefania Violeta.

Micuţa s-a născut cu atrezie de esofag

Nina povesteşte: “Am fost cea mai fericită femeie din lume când doctorul mi-a spus că fetiţa are 3 kilograme! Dar cum la mine fericirea n-a stat niciodată… A căzut cerul pe mine când mi-au spus că micuţa trebuie operată a doua zi, fiindcă s-a născut cu o gravă malformaţie: esofagul nu era legat de stomac, nu comunica”. Sau atrezie esofagiană, în termeni medicali.

A învăţat să utilizeze internetul

Din acel moment a început lupta Ninei pentru salvarea Ştefaniei. A aflat de la doctori ce pot ei să facă şi că în Germania există aparatură şi o procedură mai performantă. L-a pus pe băiatul cel mare să o înveţe să umble cu calculatorul. Nopţi la rând a încercat să-i descifreze tainele, să citească şi să înţeleagă.
A intrat pe forumuri şi a cerut ajutor. Scria greoi, cu multe greşeli, dar mesajele erau scurte şi clare. Într-o zi, părintele unui copil cu aceeaşi afecţiune i-a răspuns şi i-a indicat clinica din Germania, la Karlsruhe. Nina l-a rugat să-i traducă în germană cererea ei către doctori. A izbutit şi a obţinut programarea. A fost momentul întâlnirii noastre.
De atunci, în cei 4 ani de luptă tenace pentru salvarea vieţii lui Ştefi, pe lângă multe altele, am văzut-o pe Nina că a învăţat cum şi când se scrie cu “î” şi când cu “â”, cum să despartă cuvintele, am văzut cum şi-a îmbogăţit vocabularul, cum stăpâneşte blogul şi pagina de Facebook, cum a învăţat puţină germană, cum a căpătat dexteritate în mânuirea aparatului de fotografiat, cum a adunat în jurul ei o comunitate de oameni cu suflete sensibile, care o ajută cum pot… I-am descoperit, de fapt, imensa putere de a absorbi tot ce a ratat să înveţe în adolescenţă, la şcoală. Din păcate, pentru o femeie ca Nina nimeni nu face topuri.

Prima intervenţie chirurgicală a avut loc în anul 2010

Bunica şi-a vegheat clipă de clipă nepoţica, înainte şi după prima operaţie

Deşi nu e deloc uşor pentru nişte oameni simpli să se descurce prin hăţişul birocratic medical, insistenţa, încăpăţânarea cu care Nina, bunica Ştefaniei, a luptat pentru şansa la viaţă normală a nepoatei ei au făcut ca în ianuarie 2010 micuţa să beneficieze de o operaţie la clinica germană din Karlsruhe. Doar neglijenţa ulterioară a medicului din ţară care a avut-o sub observaţie a făcut ca efectele benefice ale operaţiei să fie, practic, anulate şi să fie nevoie de un chin suplimentar ce a durat peste patru ani.

Ştefi a fost operată a doua oară


La patru ani de la prima operaţie, Ştefi a fost supusă, acum o lună, unei alte intervenţii de corectare a atreziei esofagiene, în aceeaşi clinică germană din Karlsruhe. Lucrurile au decurs bine, Ştefi revenind deja în ţară şi începând să înveţe să mănânce şi hrană solidă, boala ei nepermiţând decât o alimentaţie bazată pe lapte şi supe. Mai multe însă vă vom spune într-un articol viitor din cadrul campaniei “Ajută copiii!”.

* Suma alocată cauzei prin SMS la 8828 este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Cosmote şi Orange, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Urmărește-ne pe Google News