UPDATE ora 20:40. În județul Suceava, traficul rutier este blocat pe DN17, în Pasul Tihuța, din cauza a două autotrenuri care au rămas înzăpezite.
UPDATE ora 20:00 Pe DN 67 C – Transalpina- se intervine cu material antiderapant. În zona Oasa s-a depus un strat subțire de zăpadă. În zona Tartarau și până la limita cu județul Vilcea stratul de zăpadă măsoară aproximativ 10 cm.
În judeţul Suceava, traficul greu (peste 7,5 tone) va fi restricţionat, pentru aproximativ 30 de minute, pe DN18 Pasul Tihuţa, pentru a se permite utilajelor să cureţe suprafaţă carosabilă de zăpadă, transmite IGPR.
UPDATE ora 19:00 30 de oameni din 15 maşini au rămas blocaţi astăzi în zona Cabanei Scărița, pe drumul către Cabana Padiș, după ce un copac a căzut pe şosea din cauza vântului puternic. Drumul a fost deblocat de jandarmii montani care au intervenit de urgenţă.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a anunţat că DN 13B, între Praid şi Joseni, în zona Pasului Bucin, a fost închis din cauza vântului puternic, iar două echipaje de la detaşamentele de pompieri Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc intervin pentru degajarea copacilor căzuţi pe şosea.
UPDATE ora 18:20. MAI a transmis un comunicat prin care atenționează șoferii să se informeze de evoluția situației meteo. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne subliniază că cei care circulă în zonele unde a nins, obligatoriu vor trebui sa aibă anvelope de iarnă.
„Atenționăm conducătorii auto care în noaptea asta se vor afla în trafic să se informeze de evoluția situației meteo, de starea drumurilor și să respecte indicațiile polițiștilor
În cursul acestei zile nu au fost înregistrate situații deosebite care să pună în pericol viața cetățenilor, ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase.
În județele de munte care se află sub atenționare meteorologică, la înălțimi de peste 1.700 de metri, viscolul a fost puternic și a condus la căderea de arbori pe anumite drumuri naționale și județene, ceea ce a afectat traficul rutier.
Până acum, efecte ale ninsorilor și viscolului sunt înregistrate în 12 localități din 6 județe, iar acestea constau fie în probleme la alimentarea cu energie electrică, fie căi rutiere blocate sau închise.
Nu sunt persoane în pericol și nici nu au fost astfel de cazuri pe parcursul zilei.
Nu sunt localități izolate, la care să nu se poată ajunge.
Au fost închise preventiv 5 segmente de drumuri, în special acolo unde din cauza căderilor de arbori nu se mai poate circula. Se acționează în toate aceste cazuri pentru tăierea și degajarea copacilor și deszăpezirea drumului.
La această oră situația județelor cu probleme este aceasta:
– Jud. Alba – în Arieșeni spre localitatea Vârtop au căzut 2 copaci pe partea carosabilă și pe cablurile de curent electric.
– Jud. Harghita – a fost închis un segment de drum între Lacul Roșu și Gheorghieni (27 de km de pe DN12C) din cauza căderii de arbori.
Tot în județul Harghita, din cauza viscolului, în localitatea Joseni a mai fost închis un segment pe DN13B care făcea legătura cu localitatea Praid.
– Jud. Maramureș – între Cavnic și Budești, DJ 184 rămâne închis cel puțin până mâine dimineață.
– Jud.Bihor – circulație rutieră pe un singur sens, în mod alternativ pe drumul județean, în zona localității Marghita.
– Jud. Neamț – în jurul orei 13.30 s-a închis circulația pe DN12C la KM 32 între localitatea Bicaz Chei până în Gheorghieni.
– Jud. Suceava – un drum județean închis pentru condiții de drum nefavorabil, între Pojorâta și Crucea.
Astăzi dimineață, până în ora 12, au fost activate Centrele Județene de Conducere și Coordonare a Intervențiilor la nivelul a 18 județe aflate sub avertizările meteo.
Din dispoziția ministrului afacerilor interne, acestea rămân operaționale până la revenirea la normalitate a situației.
MAI are în continuare în teren, până la finalizarea acestui episod de vreme severă, peste 20.000 de oameni – pompieri, polițiști și jandarmi – cu aproximativ 9.000 de mijloace tehnice, pregătiți în orice moment să intervină. În funcție de situație, efectivele Ministerului Afacerilor Interne pot fi suplimentate cu peste 15.000 de angajați și aproximativ 2.000 de mijloace tehnice de intervenție.
Atenționăm conducătorii auto care în noaptea asta se vor afla în trafic să se informeze care este starea drumurilor și să respecte indicațiile polițiștilor. Cei care circulă în zonele unde a nins, obligatoriu vor trebui sa aibă anvelope de iarnă”, transmite MAI.
UPDATE ora 17:05 Transrarăul a fost închis temporar din cauza vremii nefavorabile, iar DN17B este blocat pe un sens de mers în localitatea Dorna Arini, după ce mai mulţi bolovani au căzut de pe un versant.
DN17 este situat la cota 1.200, la limita dintre județele Bistrița-Năsăud și Suceava, și se blochează frecvent iarna, când ninge viscolit.
„S-a verificat starea DN 17, în zona Pasului Tihuța. În această zonă este viscol, dar se circulă în condiții bune, utilajele sunt pregătite să acționeze, s-a împrăștiat material antiderapant (sare) pentru a se evita formarea poleiului și s-au montat 2.000 m de parazăpezi”, se precizează în comunicatul prefecturii, citat de Agerpres.
De asemenea, a fost activat Comitetul județean pentru situații de urgență, având în vedere avertizarea de Cod portocaliu de vânt puternic și ninsori viscolite, la munte, emisă de meteorologi pentru perioada 29 octombrie, ora 10,00, până în 30 octombrie, ora 23,00.
Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, a dispus ca toate efectivele Ministerului Afacerilor Interne disponibile să fie pregătite să intervină în orice moment în sprijinul cetățenilor.
S-a decis ca, împreună cu autoritățile competente (Poliția Rutieră, administratorii de drumuri), să se dispună închiderea drumurilor publice, dacă se va impune, iar autoritățile locale vizate să atenționeze populația pentru a evita deplasările pe acele drumuri.
Ninsorile au apărut și în zona Munților Rodnei și a Munților Călimani, la peste 1.400 metri altitudine, unde stratul de zăpadă măsoară câțiva centimetri.
„Jandarmii montani Rodna se află la această oră în patrulare în zona de competență. La 2 km de Valea Mare spre Pasul Rotunda și Valea Măriilor, din cauza vântului puternic, mai mulți brazi au fost rupți și au căzut pe drum, îngreunând accesul autovehiculelor. Recomandăm mare atenție tuturor celor care au drum prin zona indicată! Momentan este lapoviță”, potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Bistrița.
Încă de ieri, exista o avertizare meteo de vânt puternic, lapoviță și ninsoare, în perioada 28-30 octombrie.
Și pentru că tocmai a început prima vacanță din noul an școlar 2017-2018, mulți copii și părinți vor să știe care este prognoza meteo până pe 5 noiembrie.
În altă ordine de idei, iată cum va fi afectată România de vortexul polar. Meteorologii explică ce este acest fenomen şi modul în care se produce…
FOTO: Facebook / Jandarmeria Bistrița
CITEȘTE ȘI… O femeie va prelua conducerea Cataloniei. Cine este Soraya Saenz de Santamaria