Maramureş rămâne un tărâm de vis, iar în această iarnă cei care au ales să petreacă Revelionul în această regiune au fost absolut încântaţi. A nins ca-n poveşti, stratul de zăpadă a ajuns să depăşească jumătate de metru, iar aerul tare şi curat le-a amintit turiştilor veniţi de la oraş cum e să respiri cu adevărat.
La fel ca şi anii trecui, gazdele din Maramureş şi-au întâmpinat musafirii cu bucate tradiţionale: sarmale făcute ca la bunica, cârnaţi şi tobă de casă, cozonac cu de toate abia scos din cuptor, pălincă, horincă, afinată, curţi acoperite cu nea transformate în locuri de joacă pentru copii.
În zona Borşa, pârtiile au fost perfecte, călătoria cu mocăniţa – de neuitat, iar colindîtorii au fost, pentru mai toţi copiii oaspeţilor, care nu mai văzuseră aşa ceva, o adevărată lecţie despre tradiţiile locului, de mult timp uitate în marile oraşe.
În unele pensiuni, gazdele au mers mai departe şi au oferit oaspeţilor amintiri de neuitat: doamnele venite de la oraş au intrat în pielea ţărăncilor de odonioară, purtând costume populare ale locului.
Poate cea mai interesantă parte este cea legată de costuri: pentru un astfel de Revelion într-o pensiune o familie cu un copil a plătit între 1.500 şi 1.800 de lei pentru o vacanţă de cinci zile, ceea ce înseamnă cam un sfert din costul unei astfel de vacanţe pe Valea Prahovei sau în Poiana Braşov.
Cum însă nimic nu e pefect pe lumea asta, există şi un mare neajuns când vine vorba despre vacanţele în zone precum Maramureş sau Bucovina: pentru turiştii din Bucureşti sau din alte localităţi din Muntenia drumul până acolo, care depăşește 500 de kilometri, durează multe ore în lipsa unor autostrăzi.
Citește și: 8 oameni și două pisici care locuiesc în 50 mp și-au petrecut sărbătorile în întuneric. Familia pentru care firele de curent electric sunt la doi pași, dar totuși prea departe