Problemele în vestul țării, din cauza vremii severe, încep să se accentueze sâmbătă seară, când mii de oameni din zeci de localități au rămas în beznă. Județele Timiș și Caraș Severin se află sub cod portocaliu de ninsori și viscol până duminică la prânz.
UPDATE ora 21:15. Peste 10.000 de oameni din 30 de localități au rămas fără curent electric în județul Timiș, deoarece mai multe linii de tensiune au fost distruse de greutatea zăpezii, a anunțat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timis.
La nivelul E-Distribuție Banat a fost declarată stare de urgență. La ora 20, în judeţul Timiș erau nealimentate o linie electrică de înaltă tensiune (LEA 110kV Făget), 20 linii electrice aeriene de medie tensiune parțial, fiind afectate 31 de localităţi.
În județul Caraș Severin erau nealimentate 11 linii electrice aeriene de medie tensiune parțial, fiind afectate 18 localităţi.
În judeţul Arad erau nealimentate 5 linii electrice aeriene de medie tensiune parțial, fiind afectate 12 localităţi.
În județul Hunedoara erau nealimentate 2 linii electrice aeriene de medie tensiune parțial, fiind afectate 5 localităţi.
„În teren se află 23 de echipe de intervenție ale E-Distribuție Banat care intervin de astăzi dimineață și vor continua să lucreze pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor”, spun reprezentantii Enel.
În ceea ce privește circulația rutieră, nu sunt drumuri naționale sau județene blocate, dar se circulă în condiții de iarnă, astfel ca soferii sunt rugati sa circule cu prudenta. Drumarii sunt mobilizați să intervină în continuare pentru ca dimineață toate drumurile județene să fie practicabile.
„Transmit un mesaj firmelor de deszăpezire: nu voi ezita să reziliez contracte acolo unde constat că implicarea lasă de dorit”, a mai spus președintele CJ Timiș. Timișul iese de sub codul portocaliu de ninsori duminica la pranz.
Județele afectate de codurile emise de ANM
Până duminică, la ora 12:00, în județele Timiș și Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, cu rafale de vânt ce vor depăși 70 km/h.
De asemenea, până duminică, la ora 18:00, n Banat, în cea mai mare parte a Crișanei, vestul și nordul Olteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și de Curbură vor continua precipitațiile predominant sub formă de ninsoare, moderate cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă. La munte vor fi rafale ale vântului de peste 60 km/h.
Echipajele de pompieri au fost mobilizate încă de vineri pentru a interveni în sprijinul cetăţenilor si autorităţilor locale din zonele vizate de ninsori.
Duminică, precipitațiile vor continua în cea mai mare parte a țării. În Dobrogea, Muntenia și estul Olteniei vor predomina ploile, în Moldova și în Transilvania vor fi precipitații mixte, iar în restul teritoriului va continua să ningă. Pe arii restrânse precipitațiile vor fi importante cantitativ.
Vor fi depuneri de polei în nordul și nord-estul Munteniei, local în Moldova și pe spații mai mici în Transilvania și Oltenia. La altitudini sub 1500 m în estul Carpaților Meridionali și în cei de Curbură temporar se vor semnala precipitații mixte ce vor favoriza formarea de ghețuș sau polei.
Vântul va avea intensificări la munte, unde rafalele vor depăși 60 km/h, dar și în regiunile sudice și sud-estice, cu viteze în general de 45…55 km/h.
Sâmbătă, efectele vremii rele s-au făcut simţite în mai multe judeţe:
Timiş:
Accidente, incendii, copaci căzuţi pe maşini şi cabluri rupte! Peste 120 de pompieri şi autospeciale de intervenţie s-au mobilizat doar în Timişoara, unde s-au înregistrat cele mai multe situaţii de urgenţă. Alţi 100 de pompieri au fost alertaţi şi asigură permanenţa şi sunt pregătiţi să intervină în orice situaţie.
Pe codul portocaliu de ninsori intrat în vigoare de sâmbătă dimineaţa de la ora 6, ISU Timiş a intervenit la 13 situaţii de urgenţă: două accidente rutiere cu şase victime şi un mort, un incendiu de autoturism, patru degajări de copaci căzuţi şi cinci degajări de cabluri căzute, precum şi un incendiu la un container de depozitare materiale.
„Pentru gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă, la sediul ISU Timiş a fost convocat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a intervenţiei şi Grupa Operativă ISU Timiş. În aceste momente, la nivelul municipiului Timişoara, unde s-au înregistrat cele mai multe situaţii de urgenţă, se acţionează cu peste 120 de pompieri militari şi autospeciale de intervenţie. De asemenea, peste 100 de pompieri au fost alertaţi şi asigură permanenţa, fiind pregătiţi să intervină în orice situaţie”, ne-au declarat reprezentanţii ISU Timiş.
În Timişoara, aeroportul a fost închis sâmbătă dimineaţă, timp de 2 ore. Niciun avion nu a putut decola sau ateriza, iar pasagerii au rămas blocaţi în aerogară. Încă din noaptea de vineri spre sâmbătă au fost anulate mai multe zboruri.
Codul portocaliu din judeţul Timiş a afectat şi reţeaua electrică din şase localităţi. Potrivit Enel, la ora 14 erau nealimentate patru linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate Lugojul, Criciova, Deta, Giarmata, Giulvăz şi Ghilad. Reprezentanţii companiei spun că echipele Enel vor continua să lucreze pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor, însă intervenţiile sunt îngreunate de condiţiile meteo severe şi de circulaţia rutieră dificilă.
Caraş-Severin:
Codul portocaliu de ninsori a creat probleme şi în judeţul Caraş-Severin. Doi stâlpi au căzut pe carosabil în Reşiţa, pe Aleea Gugu şi pe str. Bistra, iar pompierii au fost nevoiţi să intervină şi pentru degajarea unui copac căzut pe trotuar pe Bd. Muncii. Drumul dintre Reşiţa şi Semenic le-a creat mari probleme şoferilor, iar utilajele de deszăpezire n-au prea făcut faţă pe drumurile din Caraş. Până la ora 13, drumarii din Caransebes au acţionat şi 29 autoutilaje pentru a răspândi 171 de tone de material antiderapant, iar pe raza oraşului Orşova s-a intervenit cu 25 de utilaje care au aruncat 143 de tone de material antiderapant, din partea secţiilor Drumuri Naţionale din partea CNAIR. Pe drumurile judeţene s-a acţionat doar cu 21 de utilaje, care au răspândit 100 de tone de material antiderapant. Mai multe localităţi din judeţ au rămas fără curent. Potrivit ISU Caraş-Severin, la ora 13 nu funcţiona energia electrică în Târnova, Valea Mare, Forotic, Surducu Mare, Brezon, Doclin, Dognecea, Biniş, Tirol şi Fizeş.
Vâlcea:
O persoană a murit, sâmbătă dimineaţă, pe DN 67, în localitatea Buneşti. Maşina în care se afla acesta a derapat şi a lovit un camion care transporta material lemnos. O a doua persoană a fost grav rănită şi este în comă, la spital.
Deva:
Ieşirea de pe autostrada A1 a fost blocată în zona Margina, astfel că traficul spre Deva, la ieşirea pe drumul naţional, a fost oprită temporar. Un şofer a derapat şi s-a oprit cu maşina în parapetele de beton de la ieşirea de pe lotul 2, spre Deva. Circulaţia a fost deblocată şi acum se circulă în condiţii de iarnă spre Deva.
Teleorman:
În jurul orei 04.00, o ambulanţă care se deplasa din judeţul Teleorman către un pacient care necesita dializă din comuna Seaca, judeţul Olt, pe Drumul Judeţean 679, între localităţile Mihăeşti şi Seaca, a rămas blocată din cauza zăpezii viscolite pe carosabil. La faţa locului s-au deplasat un utilaj al societăţii care se ocupă cu deszăpezirea drumului respectiv şi un utilaj de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Seaca. Ambulanţa a fost deblocată rapid, iar ulterior a fost însoţită de un utilaj până la pacient.
În această dimineaţă, autorităţile locale din judeţul Teleorman au intervenit pe DJ 703, între localităţile Ciolăneşti şi Baldovineşti, pentru deblocarea unei ambulanţe care se deplasa pentru preluarea unei gravide. Această nu a mai putut înainta din cauza zăpezii de pe carosabil, însă a fost deblocată rapid de utilaje.
Mehedinţi:
Între localităţile Ponoarele şi Izverna din judeţul Mehedinţi s-a intervenit pentru deblocarea a trei autoturisme în care se aflau 10 persoane.
Prahova:
Pentru deblocarea a 2 autoturisme în care se aflau 5 persoane şi a unui autobuz fără persoane s-a intervenit pe drumul care face legătra între localităţile Boldeşti şi Seciu din judeţul Prahova. Totodată, în localitatea Mizil pompierii şi drumarii au deblocat un autotren care a derapat şi a intrat într-o curte.
Un bebeluş în vârstă de o lună şi mama acestuia au fost scoşi din nămeţi de jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova, care acţionau la degajarea drumului DN 1D – Ciorani – Cioceni.
Potrivit IJJ Prahova, sâmbătă, între orele orele 10.35 -14.10, 48 de jandarmi şi 12 autospeciale din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova au acţionat pentru deszăpezirea căilor de acces la şase spitale din judeţul Prahova.
Totodată, arată sursa citată, un efectiv de 14 jandarmi au acţionat în zona DN 1D (Ciorani – Cioceni), pentru deszăpezirea drumului, care era blocat din cauza zăpezii viscolite şi troienite.
Dâmboviţa:
În judeţul Dâmboviţa, pe DN 7, salvatorii au deblocat un autoturism în care se aflau 5 persoane.
Hunedoara:
În judeţul Hunedoara, în zona localităţii Cinciş, a fost deblocat un atutotren.
Argeş:
Pe DN 73, între localităţile Câmpulung Muscel şi Dragoslavele din judeţul Argeş, circulaţia rutieră s-a desfăşurat temporar îngreunat, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă. S-a intervenit cu utilaje de la administratorul de drum şi autorităţile locale, pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant.
Fotografie ilustrativă: Hepta / Mediafax Foto
Povesteşte-ne şi arată-ne cum se simte iarna care a venit prea repede. Dacă la tine în oraş ninge sau dacă ai ajuns într-o zonă cu zăpadă, trimite-ne fotografii pe adresa de email redactie@libertatea.ro
Citeşte şi:
Avertizare meteo de ninsori şi viscol! Cum se circulă pe drumurile din România la această oră
Cât este amenda dacă circuli fără anvelope de iarnă pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei