CTP a remarcat că, deși candidatura la președinție a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost respinsă de CCR și BEC, lucru care poate ridica întrebări despre democrație, nu a existat nicio reacție din partea PNL, USR sau a lui Mircea Geoană. În schimb, în cazul similar al Dianei Șoșoacă, și ea blocată de Curtea Constituțională și Biroul Electoral Central, aceste două partide, plus Geoană, au luat poziție.

„CCR și BEC au respins candidatura la prezidențiale a lui Miron Cozma. Niciunul dintre marii apărători ai democrației de mai sus n-a scos un cuvințel de protest, spre deosebire de cazul Șoșoacă, la care fac gălăgie să se audă până-n cer. Oare de ce?”, a scris CTP.

Mesajul a venit în contextul în care analiștii politici spun că blocarea Dianei Șoșoacă îl avantajează indirect pe premierul PSD, Marcel Ciolacu, pentru că voturile europarlamentarei ar urma să meargă spre George Simion, care ar avea calea asigurată spre turul doi al prezidențialelor.

CTP: Ar fi un act democratic ca Șoșoacă să fie urmărită penal?

CTP s-a referit apoi la Diana Șoșoacă, cea care și-a manifestat nemulțumirea la puțin timp după ce Curtea Constituțională i-a respins candidatura la președinție și s-a referit la Corneliu Zelea Codreanu, fostul lider legionar extremist din perioada interbelică, asasinat în noiembrie 1938.

„«Trăiască Legiunea și Căpitanul, care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum! Mareșalul Antonescu a fost un erou! Corneliu Zelea Codreanu, un erou! Mișcarea Legionară, eroină! Și îmi asum, acuma ai motive, dragă Curte, să mă pupi unde trebuie!», a zbierat D. Șoșoacă în urma respingerii candidaturii sale de către CCR. Lăsând la o parte calificarea cap în gura proprie de către Șoșoacă drept „putere jidănească” a lui Carol al II-lea și Antonescu, cei care au lichidat Mișcarea Legionară și pe Corneliu Zelinski, să ne așteptăm la noi strigăte de susținere pentru candidatura lui Șoșoacă în numele democrației, din partea PNL, USR și Geoană?”, a continuat gazetarul.

În final, Cristian Tudor Popescu s-a întrebat: „Ar fi un act democratic ca D. Șoșoacă să fie urmărită penal pentru „Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antisemite se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi” (Lege adoptată de Parlamentul Românie, 4 iulie 2018)?”.

Parchetul General s-a autosesizat după ce Șoșoacă a făcut propagandă legionară

CCR a anulat sâmbătă, 5 octombrie, decizia Biroului Electoral Central și a respins candidatura la președinție a Dianei Șoșoacă cu 5 voturi contra 2. Președinta SOS România și-a depus din nou candidatura duminică, 6 octombrie, dar Biroul Electoral Central a respins-o ca fiind inadmisibilă.

Parchetul General s-a autosesizat luni, 7 octombrie, după ce Șoșoacă a spus „Trăiască Legiunea și Căpitanul, omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum”, au declarat surse judiciare pentru Libertatea.

CCR a publicat motivarea deciziei în cazul Șoșoacă, Ciucă a anunțat că rupe coaliția cu PSD

Curtea Constituțională a transmis luni seară motivarea deciziei prin care Dianei Șoșoacă i s-a interzis candidatura la președinție. Pe 20 de pagini, CCR a făcut o trecere în revistă a comportamentelor și declarațiilor controversate din ultimii ani care, spune CCR, au fost contrare valorilor constituționale ale României.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat, cu puțin timp înaintea motivării CCR, că rupe coaliția cu PSD, după ce Curtea Constituțională a eliminat-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale. Decizia se referă la colaborarea politică, nu la cea guvernamentală.

Urmărește-ne pe Google News