„Nivelul radioactivităţii este, aş spune, anormal”, le-a declarat Rafael Grossi jurnaliştilor în cursul unei vizite făcute la Cernobîl, în contextul în care fosta centrală nucleară a fost ocupată de armata rusă între 24 februarie și 31 martie. „Noi urmărim toate aceste lucruri zilnic”, a precizat Grossi.
La scurt timp, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a anunțat că sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale.
În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.
Comunicat CNCAN:
CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice, a mai transmis instituția care se ocupă de măsurarea radioactivității.
Pe 26 aprilie 1986, reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, iar un nor radioactiv s-a răspândit în părţi importante ale fostei Uniuni Sovietice (URSS), aflate în prezent pe teritoriile Belarusului, Ucrainei şi Rusiei. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi importante de substanţe radioactive.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina