Foto: Cer afumat deasupra Câmpiei Indo-Gangetice, Sursă: NASA
Poluarea severă a determinat autoritățile din Pakistan să închidă școlile și spațiile publice, deoarece smogul periculos amenință sănătatea a milioane de oameni.
Poluarea din această regiune se agravează în fiecare iarnă, când un nor galben periculos acoperă cerul, cauzat de o combinație între arderea deșeurilor agricole de către fermieri, centralele electrice pe bază de cărbune, traficul intens și lipsa vântului. În timpul iernii, aerul rece și uscat reține poluarea, în loc să o disipeze, așa cum se întâmplă în zilele mai calde.
Deși marile orașe din Asia de Sud se confruntă anual cu smog toxic, autoritățile din Lahore, al doilea cel mai mare oraș din Pakistan, au descris acest sezon ca fiind unul fără precedent. Luni, indicele calității aerului din Lahore a depășit valoarea de 1.200, un nivel considerat „periculos”, conform IQAir, care monitorizează calitatea aerului la nivel global. Orice valoare de peste 300 este considerată dăunătoare sănătății umane.
În anumite zone din provincia Punjab, cea mai populată din Pakistan, cu 127 de milioane de locuitori, indicele calității aerului a depășit frecvent pragul de 1.000 în ultima săptămână, arată datele IQAir. În orașul Multan, din provincia Punjab, nivelul celui mai periculos poluant, PM2.5, a fost de peste 110 ori mai mare decât limitele sigure stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Particulele PM2.5, atunci când sunt inhalate, pot ajunge adânc în plămâni și pot pătrunde în sânge. Acestea provin din arderea combustibililor fosili, furtunile de praf și incendiile de vegetație și sunt asociate cu afecțiuni grave precum astm, boli de inimă, cancer pulmonar și alte probleme respiratorii, dar și cu afectarea cognitivă la copii.
Spitalele și clinicile din Pakistan au fost suprasolicitate de pacienți care suferă din cauza poluării, oficialii din domeniul sănătății din Punjab raportând că peste 30.000 de persoane au fost tratate pentru afecțiuni respiratorii în regiunile afectate de smog, conform Associated Press.
Agenția pentru Protecția Mediului din Pakistan a raportat duminică o „creștere fără precedent” a numărului de cazuri de boli respiratorii și pulmonare, alergii, iritații ale ochilor și gâtului în districtele Faisalabad, Multan și Gujranwala, unde calitatea aerului a ajuns la niveluri extrem de periculoase.
Autoritățile din aceste regiuni au luat măsuri drastice, închizând școlile și birourile guvernamentale până pe 17 noiembrie, inclusiv în Lahore, capitala provincială. Vineri, în provincia Punjab, au fost închise parcurile, locurile de joacă, muzeele și grădinile zoologice pentru o perioadă de 10 zile. Luni, restricțiile au fost extinse, incluzând interdicții pentru activitățile în aer liber, cum ar fi evenimentele sportive, expozițiile, festivalurile și mesele servite în aer liber la restaurante, în patru districte, inclusiv Lahore. De asemenea, piețele, magazinele și mall-urile au fost obligate să închidă până la ora 20:00, cu excepția farmaciilor, benzinăriilor și magazinelor esențiale de alimente și medicamente, conform EPA.
Copiii sunt deosebit de vulnerabili, deoarece organele și sistemele lor imunitare nu sunt complet dezvoltate. UNICEF a avertizat că peste 11 milioane de copii sub 5 ani sunt expuși la smog în regiunile cele mai afectate. Abdullah Fadil, reprezentantul UNICEF în Pakistan, și-a exprimat îngrijorarea pentru bunăstarea copiilor, menționând că aceștia sunt cei mai afectați de poluarea aerului din cauza plămânilor mai mici și a unui sistem imunitar mai puțin eficient.
În paralel, autoritățile din Punjab au solicitat guvernului indian să deschidă un dialog pentru a aborda problema poluării, considerând-o o provocare regională și globală. Raja Jahangir Anwar, secretarul pentru Mediu și Schimbări Climatice din Punjab, a afirmat că este nevoie de „diplomație climatică” pentru a face față acestei crize.
Potrivit unui studiu publicat în BMJ în noiembrie 2023, poluarea aerului cauzată de arderea combustibililor fosili provoacă anual 5,1 milioane de decese la nivel global. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 6,7 milioane de oameni mor anual din cauza efectelor combinate ale poluării ambientale și domestice. Criza climatică va amplifica problema, deoarece schimbările climatice agravează poluarea prin creșterea frecvenței și intensității căldurii extreme și modificarea tiparelor meteorologice, ceea ce afectează dispersia poluanților.
De asemenea, un raport din acest an a arătat că, în 2023, consumul de petrol, cărbune și gaz a atins niveluri-record, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a poluării cu carbon, contribuind la încălzirea globală.