UPDATE 22:20. Câteva zeci de prieteni şi rude ale victimelor incendiului din Colectiv au venit duminică seara la locul unde a avut loc tragedia. Aceștia au depus flori și au aprins lumânări în memoria celor care au murit.
„Nu s-a schimbat absolut nimic, nu avem decât promisiuni, am trecut prin trei guverne care au vorbit mult şi nu au făcut nimic, iar în timpul acesta, se moare. Să pornim de la o lege de funcţionare a cublurilor, care nu există. Nu s-a schimbat nimic. Ministrul Sănătăţii de la acea oră a respins orice ajutor venit din ţările vestice, pentru că în 48 de ore toate ţările din Vest şi-au oferit paturi disponibile, dar ambasadele României din ţările respective au spus că ne descurcăm. Nimeni nu anchetează lucrul acesta. Din cei 37 de morţi din spitale, eu cred că Bănicioiu are pe conştiinţă cel puţin 20, dar aş merge pe mai mulţi care au murit strict din cauza bacteriilor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, tatăl unui tânăr care a murit în incendiu, conform Agerpres.
Oficialităţile nu au fost invitate la eveniment pentru că „în seara aceasta venim doar să aprindem nişte lumânări şi, din păcate a trebuit să aprindem 65 în loc de 64”, a spus Eugen Iancu.
„Nu am invitat pe nimeni, nu ne-am dorit să fim aici o mie de oameni, pur şi simplu am vrut să aducem aminte că acest eveniment s-a întâmplat. A mai murit un prieten (Răzvan, tânărul care a decedat sâmbătă, n.r.), a mai plecat la grup un băiat frumos, tânăr, care ar fi trebuit să aibă un viitor aşa cum au avut toţi ceilalţi 64. Răzvan trebuie să se odihnească acum, să îl lăsăm în pace. (…) Eu am sperat ca moartea acestor 65 de copii să nu fie degeaba. Nu poate să rămână totul fără urmări. În orice ţară din lumea asta s-ar schimba ceva. Numai la noi, nu. Sper că politicienii se vor trezi şi nu se vor mai gândi la buzunarele lor, ci şi la vieţile noastre”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Colectiv, conform sursei citate.
Şi Jean Chelba a venit să aprindă o lumânare şi să se roage în memoria fiului lui și a declarat că, în proporţie de 75-80%, supravieţuitorii incendiului de la Colectiv au gânduri de sinucidere pentru că se simt inutili.
„Se împlinesc un an şi nouă luni. Am pus 65 de lumânărele pentru sufletele lor şi pentru copilul care s-a dus ieri. Condamn toate autorităţile care nu au avut grijă de aceşti copii care au rămas. Nu se interesează nimeni de ei. Lor le trebuie un tratament psihologic şi medicamentos de lungă durată pentru că au mari probleme psihice, sunt deprimaţi, dărâmaţi pentru că nimeni nu se interesează de ei, se considera daţi la o parte din sânul societăţii. (…) Dacă pe mine nu mă mai poate ajuta nimeni, măcar eu să îi ajut pe ei. Eu ştiam dintru-un sondaj făcut de mine, vorbind cu aproape toţi care au supravieţuit, că în proporţie de 75-80% au gânduri să părăsească această lume. Se simt inutili. Probemele lor psihice sunt cele mai accentuate. Luaţi orice supravieţuitor şi întrebaţi-l ce autoritate a bătut la uşa lui şi a întrebat: ‘ce faci, mai trăieşti, ai nevoie de ceva?'”, a declarat Jean Chelbu.
UPDATE 20.45: Zeci de oameni s-au adunat în această seara în jurul monumentului dedicat victimelor Colectiv, amplasat în Piața Bucur.
„În data de 30 iulie, începând cu ora 20,00 și până la ora 8,00 dimineața, a doua zi, va avea loc evenimentul ‘Noapte albă la #Colectiv’, întrucât se împlinesc un an și nouă luni de la cumplita tragedie care ne-a îndoliat inimile pe vecie. Haideți să ne revedem și să nu îi dăm uitării pe cei care nu se mai află fizic printre noi”, se arată într-un mesaj distribuit pe pagina de Facebook a Asociației Colectiv GTG 3010.
Președintele asociației, Eugen Iancu, a declarat pentru Agerpres că momentul marchează și amenajarea spațiului din Piața Bucur unde a fost amplasat monumentul dedicat victimelor Colectiv.
::placeholdeR–>
Încă un deces. 65 de vieți curmate de incendiul de la Colectiv
Asociația Colectiv a anunțat, sâmbătă, încă un deces după incendiul din 30 octombrie 2015, iar numărul victimelor după incendiul din Colectiv crește la 65 de morți.
Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, un tânăr de 22 de ani care a murit în incendiul din Colectiv, a postat, pe pagina sa de Facebook, că Răzvan nu s-a sinucis, ci ar fi murit la data incendiului și „s-ar fi alăturat puțin mai târziu găștii”.
Totodată, Asociația Colectiv GTG 3010 a postat, duminică, pe Facebook un mesaj din partea familiei lui Răzvan, tânărul care s-ar fi sinucis, conform observator.tv, și a devenit a 65-a victimă a incendiului din Colectiv.
FOTO: Adrian Manolache
„Mesajul familiei lui Razvan:
`Respectam dorinta oamenilor de a ne fi alaturi, precum si nevoia de informare a tuturor. Dar, dincolo de numarul 65, se afla suferinta noastra, a familiei si prietenilor lui Razvan. Ne alina gandurile bune si faptul ca atatia oameni devin partasi la durerea noastra, dar facem un apel la discretie si decenta. Vrem sa ne ducem pe ultimul drum fiul si prietenul in liniste. Va multumim pentru intelegere!`”, se arată pe pagina de Facebook a Asociației.
Destine schimbate de incendiul de la Colectiv
La începutul acestei luni, familia lui Andrei Bucă, unul dintre tinerii morți în incendiul din Colectiv, a avut parte de alte cli-pe emoționante. Sora sa, Andreea, născută cu doar câteva zile înainte de Paște, a fost botezată. Soții Marcela și Dorin Bucă și-au pierdut singurul fiu, Andrei, un tânăr de doar 29 de ani, care a murit în incendiul cumplit din clubul Colectiv din București. Chinuiți de durere, cei doi părinți au simțit că viața lor părea golită de conținut până când, cu doar câteva zile înainte de Paște, au primit un motiv să ia viața de la capăt.
Familia Bucă nu a fost singura căreia tragicul incendiu din Colectiv, în care 64 de tineri au murit, i-a schimbat viața. Virginia Mărăcine, o profesoară de Cibernetică la ASE care și-a pierdut şapte studenţi în incendiu, s-a oferit să fie voluntar SMURD. CITEȘTE AICI ÎNTREAGA SA POVESTE.
Pe 30 octombrie 2015, artificiile aprinse în timpul concertului trupei Goodbay to Gravity au cauzat moartea a 64 de tineri aflați în clubul Colectiv din Bucureşti. Alte câteva zeci au supraviețuit, însă trăiesc zi de zi cu rănile rămase, cu inimile îngreunate de dorul celor pe care i-au pierdut și cu ambiția de a face orice e nevoie pentru ca nimeni să nu mai treacă printr-o asemenea nenorocire.
Cantăreața Marina Scupra a murit. A fost răpusă de cancer, la 49 de ani