O româncă stabilită de 22 de ani în Turcia a descris pentru Libertatea atmosfera dominată de teamă din orașul său, Selçuk, aflat la doar 50 de kilometri de epicentrul cutremurului din nordul insulei grecești Samos. Ea și-a vizitat azi și biroul din Kușadasi, unde a găsit lucrurile căzute de pe rafturi, iar multe clădiri din apropiere erau crăpate.
Românii prinși în dezastrul din vestul Turciei, zona cea mai afectată de cutremurul de 6,6 grade pe scara Richter, spun că pentru oamenii din zonele în care s-a resimțit seismul urmează o noapte de coșmar.
„În orașul nostru, Selçuk , 18 kilometri de Kușadasi, nu au fost mari pagube. Însă am fost la Kușadasi și am văzut clădiri crăpate, prăbușite. La mine în birou, multe obiecte erau căzute de pe rafturi”, spune ea.
Mă gândesc că am fost chiar ieri la Izmir, care e aproape, la 55 de kilometri. Am avut noroc.
Mari Uysal, româncă din Turcia:
Povestește că în Selcuk, aflat la 50 de kilometri de epicentru și 800 de metri de celebrele ruine de la Efes, oamenilor le este frică să stea în case în această noapte.
„S-au montat și se montează corturi, pentru că oamenilor le este frică. Au fost 144 de replici, multe cu magnitudinea mai mare de 4. Rulează imagini și cu tsunamiul din Izmir, unde e prăpăd. Sunt foarte mulți dispăruți pe sub dărâmături. Culmea, au căzut foarte multe clădiri și construcții noi, nu vechi”, povestește ea.
Mai devreme, imediat după producerea accidentului, Mari Uysal povestea, pentru Libertatea, că totul a durat 30 de secunde. Din fericire, românii pe care îi cunoaște bucureșteanca, ea lucrând la o agenție de turism, „sunt bine. Am vorbit și la Consulat”, spunea ea.
Un cutremur de 6,6 grade pe scara Richter s-a produs azi, 30 octombrie, în Marea Egee, în nordul insulei grecești Samos, aflată la o oră de mers cu feribotul de Kușadasi, Turcia.
Cel mai afectat oraș este Izmir, Turcia. În total, la ora redactării acestei știri, și-au pierdut viața 14 persoane, 12 în Turcia, 2 în Grecia.