Contractul pentru deszăpezirea județului Vrancea a fost împărțit în două loturi: Lot I/lot NORD și Lot II/Lot SUD. Cele două loturi au fost atribuite pentru suma totală de 7.066.874 lei, adică peste 1,5 milioane de euro.
Banii vor pleca de la bugetul județean în urma unei negocieri fără anunț de participare. Potrivit contractului, publicat în noaptea de 30 noiembrie la ora 1 și 30 de minute, “ansamblul ofertelor prezentate ca răspuns la o licitație deschisă, la o licitație restransă sau la un dialog competitiv a fost neconform sau inacceptabil. Au fost luate în considerare la negocieri doar ofertele care au respectat criteriile de selecție calitativă”. În același document se mai menționează că “procedura de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea unui anunț de participare, întrucât au fost organizate 2 proceduri de licitație deschisă, ambele anulate, motivat de faptul ca la acestea au fost depuse doar oferte neconforme”. Singurele oferte primite și declarate adminisbile, pentru cele două loturi, au venit de la societatea Sotirex S.R.L. din localitatea Adjud, potrivit aceluiași contract.
Plugurile, “capitală” la Adjud
Sotirex are în Adjud doar o filială, firma-mama fiind înregistrată în municipiul Bacău. Compania a fost controlată de Victor Roman pâna pe 21 noiembrie 2005, când cedeaza actiunile administratorului societatii Angela Munteanu. Victor Roman, fost technician auto în anii ‘80, devenise un an înainte politician de Adjud, cu acte în regulă.
El a fost ales consilier județean între 2004 și 2012 și a fost deputat în legislatura 2012-2016. Agenția Națională de Integritate a solicitat Camerei Deputaților în iunie 2016 aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a deputatului de Vrancea precum şi constatarea interdicției exercitării unei funcții sau demnități publice pe o perioadă de trei ani. El ar fi deținut simultan funcția de deputat și acțiuni la o societate privată. Potrivit propriului CV, Victor Roman a fost între 2004 și 2012, vicepreşedinte PSD Vrancea, responsabil zona nord a judeţului.
În prezent Sotirex SRL este deținută tot de Angela Munteanu. Potrivit Ministerului de Finanțe, societatea a avut în 2016 o cifră de afaceri de 14.675.895 de lei și un profit declarat de 358.049 de lei, la 111 angajați.
Din 2009 a câstigat toate contractele de deszăpezire, și atunci când a fost cazul și contractele subsecvente aferente, scoase la licitație de Consiliul Județean Vrancea. La acestea se adaugă și câteva contracte de infrastructură rutieră câștigate în Bacău și Focșani.
Presa locală a scris în repetate rânduri, că Angela Munteanu, cea care apare în actele societății Sotirex, este iubita fostului deputat și că Victor Roman ar controla în realitate compania.
Compania Consiliului Județean, pusă pe butuci
S.C. Drumuri și Poduri Vrancea S.A., societatea înființată de Consiliul Județean, se află în insolvență din cauza unor datorii de peste 27 de milioane de lei. Procedura a fost deschisă în 2010, după ce a fost cerută în instanță de Administraţia Naţională “Apele Române”- Administraţia Bazinală de Apă Siret prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea. Declinul societății ar fi început în 2005, când a început să acumuleze datorii. Din cauza acestui lucru nu a mai putut participa la licitațiile organizate de Consiliul Județean pentru asfaltarea sau deszăpezirea drumurilor. Aceeași presă locală scria, tot în 2005, că S.C. Drumuri și Poduri Vrancea S.A. a plătit patru ani rate la un autoturism de lux Audi A6 folosit de Marian Oprișan. Supranumit “baronul de Vrancea”, Oprișan a ocupat prima dată fotoliul de președinte al Consiliului Județean în 1995. În prezent societatea, care ar fi trebuit să se ocupe de asfaltările și deszăpezirea județului, mai are doar șase angajați și periodic sunt oganizate licitații pentru vânzarea propriilor active.
CITEȘTE ȘI
Județul Buzău, deszăpezit de o familie PSD și de o bătrână de 79 de ani
O firmă care produce lenjerie de corp deszăpezește județul Botoșani
Zeci de milioane de euro pentru deszăpezirea a două județe, câtorva tronsoane de drumuri și a unei bucăți din A2. Cât plătește CJ Teleorman
O firmă trimisă în judecată de DNA deszăpezește județul Ilfov până în 2021