Contractul atribuit prin negociere fără anunț de participare de către Consiliul Județean Galați, pe 28 noiembrie, presupune servicii de “aprovizionare material antiderapant”, “informări privind starea drumurilor”, “deszăpezire mecanică: ore active+ore așteptare” și “combatere polei”.
Licitația deschisă, lansată pe 1 septembrie 2017, pentru “Prevenirea și combaterea lunecușului și înzăpezirii pe drumurile județene – Județul Galați, pentru iarna 2017-2020”, care ar fi presupus un acord-cadru pentru trei ierni, cu contracte subsecvente în cazul în care situația ar fi impus-o, a fost anulată.
Consiliul Județean susține că, până la data limită de depunere a ofertelor, pe 11 octombrie 2017, nu a existat niciun ofertant. Datele din sistemul electronic de achiziții publice arată însă altceva. Pe 25 septembrie, la ora 12:49, a existat o ofertă din partea S.C. Administrația Domeniului Public și Privat Girugiu S.A. Această ofertă figurează în sistem ca fiind neevaluată și declarată ulterior necâștigătoare, ca urmare a înscrierii “fără o ofertă depusă”.
Contractul atribuit pe 28 noiembrie, în urma anulării licitației inițiale, ajunge la S.C. Lemacons SRL, o societate înregistrată în comuna Tulucești. Potrivit Ministerului de Finante, între 2011 și 2016, societatea gălățeană și-a crescut cifra de afaceri de aproape 50 de ori, de la 1.250.007 lei la 62.431.321 lei.
Primul contract de deszăpezire câștigat de Lemacons SRL de la Consiliul Județean Galați a fost în noiembrie 2014. Cu un an înainte, curățarea drumurilor de zăpadă fusese câștigată de Vega 93 S.R.L., firmă de construcții și asfaltări, abonată până de curând la contracte din bani publici. Tot în 2014, Vega 93 S.R.L., controlată de omul de afaceri Corneliu Istrate, intră în insolvență, la cerere.
Licitație ba, negociere directă da
Inițial, anul acesta, Consiliul Judeţului Galaţi a scos la licitaţie un contract multi-anual pentru deszăpezire de peste 9,5 milioane lei pentru iernile 2017-2018, 2018-2019 şi 2019-2020, dar procedura “a fost trecută în starea de anulare în mod automat, deoarece la data limită de depunere a ofertelor 11.10.2017, nu exista niciun ofertant înscris care să fi depus oferta”. Asta în condițiile în care serviciile de deszăpezire de iarna trecută au fost asigurate de aceeași societate Lemacons SRL, tot ca parte a unui acord multi-anual semnat în 2014, pentru trei sezoane.
Contractul atribuit în august 2014 a avut o singură ofertă, care a fost declarată ulterior și admisibilă. 6.466.278 lei a fost valoarea finală a contractului câștigat de Lemacons SRL. Asta fără a pune la socoteală contractele subsecvente, pe care le-a câștigat ulterior.
În total, pentru trei ierni, Consiliul Județean a contractat de la societatea Lemacons S.R.L. servicii în valoare de 12.932.553 lei.
“Critica, bat-o vina”
Pe 27 octombrie 2017, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, declara pentru Libertatea că „firmele care au făcut deszăpezire anul trecut nu au falimentat, (…) nu este o bucurie să faci deszăpezire”.
“Vă spun din propria experienţă că trei ani am făcut deszăpezire şi nu este atât de simplu. Faptul că noi am fost destul de strânşi la pungă şi nu au fost alocate sume foarte mari de bani, şi să nu credeţi că cei care au făcut deszăpezire au plecat de aici cu un profit uriaş. Şi în momentul în care faci deszăpezire, este lucrarea cea mai vizibilă şi toată lumea te critică. Şi atunci preferi să renunţi la astfel de lucrări”, declara atunci președintele Consiliului Județean Galați.
Mai mult, Costel Fotea, susținea că “încă de ieri(n.r. – 26 octombrie) au început negocierile pe caietul de sarcini, numărul de utilaje şi, aşa cum stau lucrurile, eu sunt sigur, dar să-mi iau şi o marjă de siguranţă, că până la 10-14 noiembrie vom avea firmă de deszăpezire, pe o negociere directă. În paralel va fi şi şi achiziţia pentru desemnarea unui operator pe o perioadă mai lungă. Dar ca să nu lăsăm judeţul nedeszăpezit, o să recurgem la această metodă de negociere directă”.
Lemacons vs. Vega ‘93
Cea mai mare creștere a cifrei de afaceri a societății Lemacons SRL a avut loc în anul intrării în insolvență a firmei Vega 93 – de aprope opt ori. Societatea este controlată de Alin Constantinescu (99,75%) și Iulian Costea (0,25%). Despre Alin Constantinescu, presa din Galați a scris că ar fi nepotul lui Corneliu Istrate. Mai mult, potrivit Monitorului Oficial, în iulie 2017, acționarul majoritar al Lemacons S.R.L., Alin Constantinescu, primește părți sociale în valoare de 2,4 milioane de lei de la Ionuț Istrate, acționar la Viva Company S.R.L. Cel care cesioanează este fiul fondatorului Vega 93, Corneliu Istrate.
Acționari controversați la Vega ‘93
Potrivit Monitorului Oficial, în 2010, pe lângă Corneliu Istrate, S.C. Vega 93 S.R.L. avea și alte nume cu greutate în rândul acționarilor. Spre exemplu, Marcel Păcuraru, cel care controlează în prezent, alături de Cozmin Gușă, televiziunea Realitatea TV. În ianuarie anul acesta, Păcuraru a fost eliberat condiționat, după ce Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv, alături de Mihai Toader, fost director al Poștei Române, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind polițele de asigurare pentru angajați. Prejudiciul demonstrat în instanță a fost de peste patru milioane de euro.
Tot în 2010, printre acționari s-a numărat și Alexandru Bălan, de profesie avocat. Despre acesta, presa din Vrancea a scris că l-a apărat pe Marian Oprişan în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA în 2006 și achitat la finalul lui 2015 de Curtea de Apel Cluj. Tot presa locală scria că, între 2007 și 2012, Vega 93 S.R.L. încheiase contracte cu Consiliul Județean în valoare de 108 milioane de euro. Suma ar fi reprezentat dublul bugetului instituției pe anul 2012.
Citește și: