„Este ceva care se manifestă prin acest gust pentru tradiţie, prin costume. Mi se pare că ataşamentul faţă de tradiţii reprezintă ceva mai degrabă masculin, pentru că, în fond, se transmite puterea în acest fel”, a declarat marți, pentru AFP, romanciera franceză, în vârstă de 82 de ani, care îşi va primi premiul în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Stockholm.
Recompensată pentru „curajul şi acuitatea clinică” a operei sale literare, care este în mare parte autobiografică, Annie Ernaux este prima scriitoare din Franţa care a primit recompensa supremă din domeniul literaturii şi totodată cea de-a 17-a femeie care a câştigat premiul Nobel în această categorie, după înfiinţarea celebrelor trofee în anul 1901.
Cuvântul a fost totuşi monopolizat aproape întotdeauna de către bărbaţi şi am remarcat că femeile sunt adeseori mai puţin prolifice în discursurile lor decât bărbaţii, cunoscându-se foarte bine faptul că ele sunt mai practice.
Annie Ernaux, într-un interviu pentru AFP:
Îndemn la modernizarea instituției Premiului Nobel
Romanciera franceză mai afirmă că premiile Nobel trebuie să se schimbe: „Este greu să o spui, dar eu cred că da”.
Pentru a reînnoi instituţia acestor premii, „am putea să ne imaginăm că ar exista mai puţin fast, mai puţine rochii lungi şi mai puţine fracuri”, a sugerat ea zâmbind, evocând ceremonia de înmânare a premiilor Nobel, care este urmată de un banchet de gală.
De la sosirea ei la Stockholm, Annie Ernaux spune că a ajuns să se confrunte cu „solemnitatea, cu fastul acestui premiu” şi că a devenit conştientă de „amploarea şi de rolul” pe care Nobelul pentru literatură le implică, în condiţiile în care ea, aşa cum a dat asigurări încă o dată, „nu avea cu adevărat nicio dorinţă să fie premiată”.
Cu toate acestea, Annie Ernaux, o personalitate a feminismului şi o susţinătoare a politicilor de stânga, doreşte să dedice premiul Nobel pentru literatură „tuturor celor care suferă (…) şi tuturor celor care luptă şi care nu sunt recunoscuţi”.
Primirea premiului i-a întărit, totodată, dorinţa de a scrie în continuare și de a profita de „bătrâneţea” sa.
„Cred că aceasta este o vârstă la care poţi să reflectezi la multe lucruri şi deci, în cazul meu, asta înseamnă şi să scrii, bineînţeles”, mai spune Annie Ernaux.
Foto: EPA