Serviciul de informații militare ucrainean interceptează și publică în mod regulat astfel de apeluri. Unele dintre ele au fost acum retraduse în engleză pe contul de Twitter Wartranslated.
Un soldat care a luptat în Ucraina în ultimele două luni este interceptat într-un dialog cu un prieten. „Acesta nu este război, acesta este iadul! Nu avem provizii, trăim ca niște câini aruncați într-o groapă”, este mesajul lui disperat.
Din cei 240 de camarazi din compania sa au mai rămas doar 94. Timp de două zile, relatează el, a stat cu tovarășii săi în subsolul unei case distruse și au mâncat cartofi cruzi.
Militarul rus descrie situația de pe front drept „dracul gol”. Fiecare zi este o „luptă pentru supraviețuire”. Acum va face totul pentru a se întoarce în Rusia.
Un alt apel sună asemănător. „Este al naibii de brutal aici”, îi spune un soldat prietenului său din Rusia. Există lipsă acută de echipament, iar unitatea lui are doar câteva arme. Vehiculele sunt stricate. „Toate sunt distruse. Nu putem decât să așteptăm provizii. Nu știu când vor veni”.
30 de răniți în „luptele dintre bețivi”
Un soldat îi spune unui prieten la telefon despre o unitate recent formată din orașul rus Ulianovsk. În această unitate au fost 30 de răniți chiar înainte de a ajunge în Ucraina. Motivele: „Înghețul și luptele între bețivi”.
Estimările privind pierderile rusești sunt uriașe: șeful de stat-major al armatei norvegiene a anunțat duminică, într-un interviu TV, că aproximativ 180.000 dintre soldații Moscovei au fost uciși sau răniți, fără să precizeze vreo sursă.
Statul-Major ucrainean a anunțat vineri, 20 ianuarie, că pierderile totale în războiul împotriva Ucrainei sunt în jur de 119.000 de soldați.
Rusia nu a mai anunțat un bilanț al pierderilor suferite de la finalul lunii septembrie. Ministrul apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, preciza pe 21 septembrie, în ziua când Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, că 5.937 de soldați ruși au murit în războiul din Ucraina.
Serghei Şoigu, ministrul apărării, a anunţat recent că intenţionează să crească numărul de trupe de la 1,15 la 1,5 milioane. Serviciile secrete britanice au răspuns în briefingul zilnic, din 22 ianuarie, că „Rusia va avea, cel mai probabil, dificultăți în a găsi personal și echipament pentru expansiunea planificată”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia