Oficialii Spitalului de Psihiatrie Murgeni au declarat, pentru Libertatea, că așteaptă ca în cursul zilei de luni, respectiv marți, să le fie transmise primele rezultate oficiale.

„Ce am aflat noi până acum este că alimentele consumate de pacienți au fost curate, nu ele ar fi fost cauza. Se suspectează și ceva viral. Așteptăm rezultatele astăzi sau mâine. Toată lumea le așteaptă pentru că vrem să știm ce s-a întâmplat, ce a dus la această nenorocire”, au declarat surse din spital pentru Libertatea.

Până acum, au fost însă prelucrate anumite probe de Institutul de Medicină Legală (IML) de la Iași, iar acestea „exclud nitriții, nitrații, exclud alcoolii”, după cum a afirmat, la sfârșitul săptămânii șefa instituției, medicul Diana Bulgaru.

Altfel spus, pacienții nu au consumat o substanță cu potențial toxic, principala cauză a îmbolnăvirilor și a deceselor, fiind încă neclară.

Cei trei pacienți decedați, înmormântați de spital

Angajații spitalului se pregătesc, între timp de înmormântarea celor trei pacienți, pentru că nu au fost găsiți aparținători dispuși se se ocupe de înhumarea lor.

„Așteptăm să fie predați de la Medicină Legală și apoi de vom ocupa de înmormântarea lor. Nu este prima dată când spitalul se ocupă de înhumarea unui pacient care nu mai are familie sau nu mai este căutat de către aceasta”, a declarat Ionel Carp, precizând că până acum pacienții care s-au stins în spitalul de la Murgeni ”au murit de bătrânețe”.

Astăzi, 14 dintre pacienții care au fost transferați la spitale din Vaslui și Iași vor fi externați, starea lor fiind foarte bună. Aceștia vor fi reinternați la spitalul din Mugeni.

Potrivit managerului Ionel Carp, în cursul zilei de marți vor fi externați și restul pacienților care se află internați la spitalul din Bârlad.

Explozie de îmbolnăviri după o zi cu mâncare de pește

Peste 30 de pacienți și cinci cadre medicale de la spitalul din Murgeni au început să acuze stări de rău marți, 22 noiembrie, după ce au mâncat preparate din pește.

Dimineața, la mic dejun, pacienții au primit icre de pește, pâine și ceai. Prânzul a constat într-o pomană oferită de Mănăstirea Florești: borș cu pește și pește Pangasius prăjit, iar la cină pește la conservă. Icrele și conservele de pește au fost achiziționate de către administrația spitalului.

După valul de îmbolnăviri, autoritățile sanitare și poliția au declanșat anchete în cazul de la Murgeni. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a aplicat două amenzi în acest caz: 40.000 de lei pentru Mănăstirea Florești pentru că a oferit mâncare de pomană pacienților de la spitalul din Murgeni fără a avea autorizație și 12.000 de lei pentru spital pentru că a acceptat pomana.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Urmărește-ne pe Google News