La aproape o lună de la producerea incendiului care a izbucnit la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, ancheta continuă. Astăzi, 29 octombrie, la Parchetul Constanța a fost audiată și Stela Halichidis, fostul manager al unității medicale.
Adrian Cuculis, unul dintre avocații care reprezintă familile victimelor, a participat la audierile din dosar și a făcut o serie de precizări.
Bombă la audierile de astăzi de la Constanta în cazul incendiului de la spital. Cauza incendiului s-a aflat și fără expertiza INSEMEX si INEC. Din declarațiile date de către managerul spitalului și coordonatorul de secție, coroborate cu probele video, din tavanul de pe secția ATI, s-a topit și s-a desprins un neon ce s-a lovit de podea și a produs ulterior un incendiu.
Avocatul Adrian Cuculis:
Cuculis spune că „la fel de șocante sunt și primele declarații ale medicilor și personalului medical, date acum 2 săptămâni, care spuneau că detectoarele de oxigen stăteau fie scoase din priză, fie nu funcționau și mai mult de atât, la fel ca în cazul Piatra Neamț, se aprindeau lumânări pe secția ATI”.
Potrivit avocatului, un martor a povestit în fața anchetatorilor că a văzut o flacără în zona tavanului de la salonul 4, iar personalul medical a mers direct în salon pentru a evacua pacienții.
Șapte pacienți au murit în incendiul care a cuprins, pe 1 octombrie, secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Potrivit, ministrului de interne, din cei 7 decedați, 5 au murit în spitalul cuprins de flăcări, iar doi după ce au fost transferați.
Atunci Raed Arafat, șeful DSU anunța că au fost constatate anumite nereguli la instalațiile electrice.
„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a spus șeful DSU.
Spitalul funcționa de 14 ani fără autorizație la incendiu
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța nu apare în raportul IGSU din 2020 în care sunt numite cele 7 instituții medicale din județ care funcționează fără autorizație la incendiu. La scurt timp după tragedie, Raed Arafat, secretarul de stat în MAI și șeful DSU care a semnat respectivul raport, a spus că spitalul funcționa de 14 ani fără autorizație.
Pe 14 decembrie 2020, la o lună de la producerea incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț, Raed Arafat trimitea o notă-raport către Ministerul Sănătății în care îl informa pe Nelu Tătaru, ministrul de atunci, de problemele referitoare la securitatea la incendiu și instalațiile electrice din spitalele țării.
Documentul debutează chiar cu spitalele care funcționează fără autorizația la incendiu. În județul Constanța sunt identificate 7, însă în listă nu apare Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro