Declarațiile au fost făcute marți, într-un raport prezentat în fața unei comisii parlamentare britanice în legătură cu evenimentele care au dus la redirecționarea avionului către Minsk.
Directorul Ryanair, Michael OLeary, a susținut că controlul traficului aerian din Belarus a avertizat echipajul avionului că există „o amenințare credibilă și, dacă aeronava intră în spațiul aerian lituanian sau încearcă să aterizeze pe aeroportul din Vilnius, la bord, va exploda o bombă”.
Potrivit lui Michael OLeary, pilotul a solicitat de mai multe ori să ia legătura cu centrul de control al Ryanair, după ce a fost invocată amenințarea cu bombă, pentru a i se spune ce ar trebui să facă într-o asemenea situație.
Dar autoritățile din Minsk l-au mințit că Ryanair nu răspunde la telefon.
Într-o asemenea situație, zborurile din această zonă sunt redirecționate către Polonia sau statele baltice, numai că pilotului nu i s-a oferit altă opțiune decât să aterizeze în Minsk, a susținut directorul Ryanair.
De asemenea, pilotul a fost informat că a fost emisă o alertă roșie în cazul amenințării, astfel că „nu i-a oferit nicio altă alternativă”, a spus mai OLeary, care a numit incidentul drept „o încălcare premeditată” a regulilor internaționale de aviație.
OLeary a mai subliniat că, după ce avionul a aterizat pe aeroportul din Minsk, echipajul a fost forțat să confirme într-un video că au deviat aeronava spre Minsk, declarație pe care nu au făcut-o.
Avionul a fost deturnat sub pretenții false prin intermediul controlului traficului aerian de la Minsk și e clar că doi pasageri au fost înlăturați împotriva voinței lor și reținuți.
Directorul Ryanair, Michael OLeary:
Jurnalistul și militantul de opoziție Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai împreună cu partenera sa, Sofia Sapega, după ce avionul Ryanair cu care acesta călătorea de la Atena la Vilnius a fost interceptat de un avion de vânătoare belarus.
În urma arestării celor doi și a deturnării avionului Ryanair, statele UE au luat rapid măsuri de sancționare a regimului lui Lukașenko.
Autoritățile din Belarus au susținut că au ordonat avionului, care se afla în spațiul aerian al țării, să aterizeze în capitala Minsk pentru că au primit prin e-mail „o alertă cu bombă” din partea grupului militant islamist Hamas. Hamas a negat însă că ar avea cunoștințe sau legături cu orice amenințare cu bombă.
Iar la câteva zile de la incident, furnizorul de servicii de email Proton Technologies AG a informat că amenințarea cu bombă a fost trimisă după ce avionul a fost deviat.