Profesorul clujean în vârstă de 40 de ani a fost întemnițat în urmă cu aproximativ opt ani în China. Marius Balo și apărătorii lui au susținut că motivul pentre care românul a fost reținut a fost un prejudiciu 80 de dolari. Ministerul Justiției din România a transmis, azi, 7 ianuarie, că prejudiciul a fost de 350.000 de dolari.
Ministerul Justiţiei a anunțat că a început consultări informale cu omologii chinezi încă din iulie 2016, ca urmare a faptului că doi dintre cetăţenii români deţinuţi în China şi-au exprimat intenţia de a fi transferaţi în România, iar Marius Balo face parte dintr-un grup de patru cetăţeni români condamnaţi pentru infracţiuni comise pe teritoriul chinez.
De asemenea, instituția a precizat motivul pentru care nu s-a putut realiza transferul acestuia în România.
„Ca urmare a eforturilor depuse de Ministerul Justiţiei şi AR la Beijing, transferarea a fost aprobată atât de autoritățile române, cât și de cele chineze, dar aducerea în țară a persoanei condamnate nu s-a putut efectua din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID 19, RPC impunând restricții dure. Finalizarea procedurii de transfer, inclusiv oferirea garanțiilor solicitate de partea chineză anterior transferării persoanei condamnate, a coincis cu izbucnirea pandemiei în China şi apoi în Europa”, au transmis reprezentanții Ministerului Justiției.
Instituţia a mai precizat că între România şi China nu există tratat privind transferul persoanelor condamnate.
„De asemenea, este de notorietate faptul că între România şi RPC nu există tratat privind transferul persoanelor condamnate, astfel încât aceste proceduri au la bază alte instrumente internaționale la care ambele state sunt părți sau în virtutea curtoaziei internaționale, cu asigurarea reciprocității, iar corespondența se poartă prin intermediul Ministerelor de Externe, pe cale diplomatică, ceea ce conduce la primirea acesteia după intervale mai mari de timp”, mai precizează sursa citată.
Clujeanul Marius Balo s-a stabilit în China în 2010 și a lucrat ca expert străin și ca profesor de engleză, după cum a mărturisit, în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang Beijing.
Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. În 2014, pe 28 martie, profesorul a fost arestat pentru un prejudiciu de 350.000 de dolari.
În 2016, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a recunoscut fapta, și a fost închis într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro