• 9 persoane au fost deja arestate preventiv și vor compărea, duminică, în fața instanței – între acestea, un ginecolog-obstetrician de 73 de ani, director și reprezentant legal al centrului din Hania, o secretară de origine română, 37 de ani, și o moașă din România, care are 28 de ani, dar și un intermediar român.

Anchetatorii au reținut că mai multe femei, între care și românce, au fost exploatate de rețeaua din Creta:

  • 71 de femei, donatoare de ovule, au fost exploatate în mod repetat de membrii organizației;
  • 98 de femei, victime ale traficului de persoane, au fost folosite ca mame-surogat.

Alte fapte de care e acuzată rețeaua:

  • 13 cazuri de incidente ilegale în procesul de obținere a unui copil printr-un program de maternitate-surogat;
  • 4 cazuri de adopții ilegale efectuate sau încercate;
  • 400 de cazuri de înșelăciune/ vătămare fizică a pacienților, în anii 2021, 2022 și 2023.

Nu aveau voie să iasă din casă decât ca să meargă la supermarket și la clinică

Cel puțin 14 locații din Hania, al doilea cel mai mare oraș din insula Creta, au fost folosite de grupare pentru adăpostirea mamelor-surogat. Este vorba despre case dărăpănate, pe care presa elenă le cataloghează drept „bordeie”.

Femeile erau aproape sechestrate acolo, neavând voie să iasă decât până la supermarket și pentru a face analize la clinica acuzată de trafic de bebeluși. Pentru fiecare lună de sarcină erau plătite cu 600 de euro.

30 de femei din România, Ucraina, Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia au fost găsite într-una din aceste case din Hania.

Vecinii au declarat că au văzut adesea femei însărcinate cazate acolo, dar nu și-au putut imagina că e vorba de trafic de bebeluși.

Una dintre locațiile în care au fost descoperite femeile exploatate

Femeie cu un bebeluș de 9 zile, arestată pe aeroport, împreună cu intermediarul român

Printre persoanele arestate de poliția din Grecia se află o femeie însărcinată și o femeie cu un copil de 9 zile, care era destinat adopției ilegale.

Roumana, mama bebelușului de 9 zile, a fost arestată marți după-amiază pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena. Era însoțită de un intermediar român, angajat al centrului de reproducere asistată din Hania.

Ar fi trebuit să călătorească la Salonic, pentru a livra bebelușul unui cuplu care plătise deja pentru el.

Agenții de la Crimă Organizată și de la Direcția de Securitate din Katerini au mai identificat un caz de adopție ilegală în Katerini, legat de clinica din Creta.

Mama vitregă a declarat poliţiei că o moaşă română de la centrul de reproducere asistată din Hania a transportat şi a livrat copilul.

Racolată pe Facebook să doneze ovule

CretaPost publică mărturia unei tinere din Kalamata care a povestit că o angajată a centrului a abordat-o, pe Facebook, pentru a o racola ca donatoare de ovule. Angajata centrului i-a spus că se caută donatoare care să aibă peste 25 de ani, să fi născut măcar o dată și să nu fie căsătorite sau logodite.

Tânăra, care are deja un copil, susține că a intrat în procesul de tranzacție și cooperare fără să-și dea seama de ilegalitatea acestuia.

Ea a fost supusă primelor analize hormonale, al căror cost, 50 de euro, a fost depus în contul personal de către angajatul centrului. Apoi au convenit asupra datei la care va călători la Hania pentru a continua cu extragerea ovulelor.

Angajata a asigurat-o că centrul de reproducere asistată va acoperi costul biletelor, că îi va închiria o casă cu toate cheltuielile acoperite și facturile utilități plătite și că va primi 750 de euro pe lună și încă 1.500 de euro în momentul în care i se va recolta materialul genetic.

Când femeia din Kalamata a întrebat-o despre alte analize, i s-a spus „nu vă faceți griji, medicul ginecolog este mereu aici”.

De altfel, în conversațiile pe care le-au purtat, pe Facebook, a fost întrebată dacă știe femei care ar dori să fie donatoare de ovule și i s-a că la clinică au traducător pentru femeile românce, albaneze, georgiene sau ucrainene.

Urmărește-ne pe Google News