Al treilea protest din București, pe 9 iunie
Sindicatele au depus la Primăria Capitalei o solicitare de autorizare pentru un protest care va avea loc în București pe 9 iunie, în intervalul orar 11.00 – 16.00, potrivit Edupedu. La fel ca în 30 mai, profesorii se vor aduna în Piața Victoriei de unde vor pleca în marș spre Palatul Cotroceni.
Diferența față de precedentul protest o reprezintă traseul marșului. Dacă pe 30 mai profesorii s-au deplasat pe ruta Buzești-Berzei-Știrbei Vodă-Splaiul Independenței – Pod Grozăvești – Leu, acum ei au ales ca traseu Bd. Nicolae Titulescu – urcare pod Basarab – str. Grozăvești – Bd. Geniului pentru a ajunge la Cotroceni.
La fel ca pe 30 mai, sindicaliștii estimează o prezență de aproximativ 20.000 de persoane.
Acest protest va fi avizat de către Primărie, a declarat primarul Nicușor Dan, într-o conferință de presă făcută miercuri.
„Eu am autorizat toate protestele care au fost solicitate, inclusiv cele împotriva mea. Vă aduc aminte că au fost luni de zile proteste la geamurile Primăriei făcute de diferite grupuri de cetăţeni. Evident, vom autoriza toate protestele”, a răspuns Nicuşor Dan, întrebat de jurnalişti, miercuri, la o conferinţă de presă, dacă va autoriza protestul cadrelor didactice, relatează Agerpres.
Ligia Deca: „Toată lumea va avea mediile încheiate”
Ministrul Educației, Ligia Deca, promite că vor fi găsite soluții pentru ca elevii să aibă mediile încheiate în acest an școlar.
„Ziua de vineri cred că este importantă din perspectiva evaluării modului în care continuăm. Nu există situația în care nu se finalizează situațiile școlare sau examenele. Toată lumea va avea examenele date, toată lumea va avea mediile încheiate”, a declarat Deca, la Euronews România.
Referindu-se la memorandumul anunțat de Guvern privind salariile din Educație, Ligia Deca a afirmat că este vorba despre o „garanție suplimentară (…) în ideea de a adăuga încredere în acest proces în care cu toții ne dorim mai multă finanțare pentru educație și pentru salarizarea cadrelor didactice”.
Mai multe detalii: Ligia Deca îi asigură pe elevi, în plină grevă a profesorilor: „Toată lumea va avea mediile încheiate”
Ce conține Memorandumul anunțat de Guvern
Memorandumul anunțat miercuri de Guvern trece în revistă măsurile luate în ultimii doi ani cu privire la creșterea nivelului de salarizare din domeniul Educației, inclusiv ordonanța de urgență adoptată pe 1 iunie, care prevede o creștere a salariilor personalului didactic și didactic auxiliar cu 1.000 de lei brut, și cu 400 de lei brut pentru membrii personalului nedidactic.
La capitolul „Măsuri” se precizează, printre altele, că noua lege a salarizării „va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023”.
Guvernul anunță adoptarea unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării
Guvernul a anunțat că, în urma unei discuții telefonice cu reprezentanții sindicatelor din Educație, premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii un „Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării”, anunță Executivul printr-un comunicat.
Memorandumul va fi adoptat în ședința de Guvern de joi, 8 iunie, apoi va fi publicat în Monitorul Oficial, anunță Guvernul, precizând că scopul documentului este acela de „a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar”.
De asemenea, Guvernul precizează că aceste garanții au fost asumate de Coaliție, fiind incluse într-un Angajament politic al liderilor acesteia.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și șeful PSD, Marcel Ciolacu, au anunțat pe paginile lor de Facebook adoptarea Memorandumului.
Budăi: În construirea grilei din viitoarea lege a salarizării plecăm de la salariul mediu brut aflat în plată pentru debutant
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri, după ce s-a întâlnit cu profesorii de la Colegiul Național “I.L. Caragiale” din București, că obiectivul este ca la 1 septembrie legea salarizării să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament, iar în construirea grilei se va pleca de la salariul mediu brut aflat în plată pentru debutanți, relatează Edupedu.ro.
„Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”, a spus Budăi.
„Principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare viitoare din legea salarizării unitare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată și utilizat la construirea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru debutant așa va fi”, a mai declarat ministrul Muncii.
Referindu-se la întâlnirea cu profesorii de la Colegiul Național “I.L. Caragiale”, Marius Budăi a spus că „discuția nu s-a axat neapărat de grevă și este foarte bine că a fost așa”.
„Cu siguranță discuțiile astăzi continuă la nivelul Ministerului Educației. Eu, repet, nu am cerut aici dascălilor nimic, dascălii nu mi-au cerut mie nimic, ci am avut o discuție extrem de corectă din punct de vedere al principiilor pe care trebuie să ne așezăm pe viitor”, a mai declarat Marius Budăi.
***
„Greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de către colegii noştri şi când colegii noştri vor decide acest lucru. Noi suntem deschişi la negocieri. (…) În momentul de faţă nu am ajuns în faza în care putem vorbi de amânarea examenelor, dar cu cât se lungeşte acest conflict de muncă, există şi acest risc. Totul depinde de Guvern. Așteptăm reacția Guvernului”, a spus Marius Nistor.
El a subliniat că profesorii au cerut garanţii privind grila de salarizare, una dintre ele fiind aceea ca salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, adică 4.000 de lei net.
„Deci, în momentul în care vor exista aceste garanţii, colegii noştri vor hotărî în cunoştinţă de cauză”, a adăugat sindicalistul.
Un nou protest al cadrelor didactice în București
Totodată, potrivit liderului de sindicat, în București va avea loc joi sau vineri un nou protest, la care urmează să participe aproximativ 20.000 de cadre didactice. Data la care se va desfășura acțiunea depinde de răspunsul Primăriei Capitalei.
În același timp, Nistor a afirmat că numărul de 15.000 de profesori care au renunțat la grevă, potrivit Ministerului Educației, este nesemnificativ.
„În grevă nu sunt doar membri de sindicat. Din datele ministerului, s-au retras 15.000 de oameni, majoritatea nu sunt membri de sindicat. Deci, procentul este nesemnificativ şi nu influenţează, per ansamblu, legalitatea acestei acţiuni de protest. (…) În niciun caz nu trebuie acuzat vreun cadru didactic care s-a retras din acţiunea de grevă că ar fi spărgător de grevă”, a mai declarat liderul Federației „Spiru Haret”.
Sindicatele, chemate la discuții de Ligia Deca
Ministrul educației, Ligia Deca, i-a chemat pe reprezentanții sindicatelor la noi discuții miercuri dimineață, potrivit unor surse citate pe 6 iunie de Libertatea, care au precizat că în cadrul întâlnirii nu vor fi făcute noi propuneri pentru cadrele didactice, ci se va vorbi despre continuarea negocierilor referitoare la Contractul Colectiv de Muncă.
Examenele finale se apropie
Greva generală din învățământ a intrat marți în a treia săptămână. Pe 12 iunie ar trebui să înceapă examenul de Bacalaureat, iar pe 19 iunie, Evaluarea Națională.
Întrebat miercuri dimineață dacă are un mesaj pentru părinți și elevii care ar trebui să susțină în curând aceste examene, Marius Nistor a afirmat că aceștia ar trebui „să aibă încredere în noi”.
Ministrul Ligia Deca a precizat marți că dacă până la sfârșitul săptămânii nu vor fi reluate orele, probele de competență de la Bacalaureat ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute în timpul liceului.
Guvernul a adoptat pe 1 iunie o ordonanță de urgență care prevede creșterea salariului personalului didactic cu 1.000 de lei brut, lunar, iar al personalului nedidactic, cu 400 de lei brut, lunar.
Sindicatele au atras atenția că în OUG nu apare garanția că în noua grilă de salarizare, profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a revenit ulterior cu precizarea că garanția cerută este menționată în nota de fundamentare a ordonanței. Sindicaliștii au afirmat însă că aceasta nu are putere de lege.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!