Cercetări recente ale unei echipe de arheologi și oameni de știință asupra formațiunii Durupinar au captat atenția celor care cred că nava este îngropată în acest loc din estul Turciei. O echipă de cercetare numită ,,Mount Ararat and Noah Ark Research Team” a folosit tehnologie nouă pentru a analiza dacă solul prezintă urme de activitate umană.

Mostrele colectate au fost datate între 3.500 și 5.000 de ani, ceea ce pare să corespundă cu cronologia biblică a potopului.

Foto: Vedere generală a zonei, care ar avea urme ale Arcei lui Noe de pe Muntele Ararat, cunoscut și sub numele de Muntele Agri, din Turcia,
Sursa: Profimedia

Oamenii de știință au găsit și materiale marine în sol, sugerând că acesta ar putea fi locul de odihnă al Arcei lui Noe sau cel puțin că a fost scufundat în apă adâncă. Conform Bibliei, arca s-a oprit pe ,,munții Ararat”din Turcia după un potop de 150 de zile care a înecat Pământul și toate viețuitoarele care nu se aflau în corabia de lemn.

Formațiunea geologică situată în districtul Doğubayazıt din Ağrı este considerată un posibil sit încă din 1956. Muntele este cel mai înalt vârf din Turcia, având 16.500 de picioare și fiind sculptat ca o arcă.

Se crede că vasul măsura până la 156 de metri lungime, 26 de metri lățime și 15 metri înălțime.

Imaginile din satelit ale formațiunii Durupinar par să arate dimensiunile presupusului vas biblic. O echipă de experți condusă de Universitatea Tehnică din Istanbul (İTÜ), Universitatea Andrew și Universitatea Ağrı İbrahim Çeçen (AİÇÜ) lucrează acum la acest sit, colectând mostre despre care cred că dețin cheia confirmării poveștii biblice.

Care este părerea general-acceptat în rândul istoricilor despre „Arca lui Noe”

Deși considerat un eveniment istoric, majoritatea istoricilor și a arheologilor nu cred în interpretarea literală a poveștii arcei.

În Vechiul Testament, Dumnezeu îi poruncește lui Noe să construiască o corabie vastă, arca – capabilă să-l salveze pe el, familia sa și o reprezentare a animalelor lumii.

Răutatea și corupția omului au determinat jurămintele lui Dumnezeu de a trimite un mare potop de curățare. Considerându-l pe Noe singurul om drept demn de a fi salvat, Dumnezeu îi poruncește să construiască o corabie vastă.

Conform Bibliei, când Noe și-a terminat sarcina și Dumnezeu a trimis ,,doi din fiecare soi” de animale la arcă, apele potopului s-au ridicat până când toate munții au fost acoperiți, iar viața (cu excepția peștilor) a fost distrusă.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News