„Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri”, anunță MApN.
Comunele Nufăru și Victoria sunt situate la 14, respectiv 16 kilometri de granița cu Ucraina, pe Brațul Sfântu Gheorghe, arată Google Maps.
MApN a mai anunțat și că un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române „a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor”.
Anterior, MApN anunțase că face verificări după ce au fost „sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, județul Tulcea”.
În acest moment, nu este clar dacă noile fragmente găsite sunt de la atacul din noaptea de marți spre miercuri sau este doar o coincidentă, iar bucățile se aflau deja acolo.
Întrebat, la Digi 24, dacă este vorba despre fragmente provenite din atacul rusesc de noaptea trecută asupra porturilor ucrainene, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu a precizat că „lucrurile acestea se vor stabili în urma expertizei. Nu aș putea să intru pe niciuna dintre ipoteze, dând impresia că una sau alta ar fi mai probabilă”.
Referindu-se la posibilitatea de identificare a dronelor cu ajutorul radarului, Spînu a subliniat că „dronele folosite de Federația Rusă atacă la înălțimi mici și foarte mici, până în 100 de metri. Mijloacele radar, la aceste înălțimi obțin imaginea foarte greu pentru că la aceste înălțimi există elemente de relief, de infrastructură, există vegetație, chiar păsări – iar dronele au dimensiuni asemănătoare cu ale păsărilor – deci există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de radiolocator din lume, oricât de performant ar fi”.
Comandorul Antoanel Vătămanu, de la Garnizoana Tulcea, a precizat că au fost găsite „mai multe bucăți de materiale compozite, materiale metalice”.
„Nu sunt pericole, nu sunt amenințări”
„Aceste bucăți sunt localizate aproximativ la doi kilometri sud de Nufăru, pe un deal, greu vizibil de pe zona terestră, se vede mai bine din aer, de aceea au fost văzute mai întâi din elicopter, după care s-au deplasat echipele terestre la locul la care aparatul a lovit pământul. (…) S-au găsit mai multe bucăți de materiale compozite, materiale metalice”, a spus Vătămanu, în direct la televiziunile de știr.
„Nu sunt restricții, nu sunt pericole, nu sunt amenințări. Singura restricționare e legată de această zonă, unde, până la momentul finalizării anchetei este interzis accesul”, a adăugat comandorul.
Al treilea incident de acest fel
Este însă pentru a treia oară în ultimele două săptămâni când posibile fragmente de drone sunt găsite pe teritoriul României.
Inițial, pe 6 septembrie, Armata a anunțat că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, au fost găsite în satul Plauru, care se află vizavi de portul ucrainean Ismail.
Ulterior, pe 9 septembrie, MApN a anunțat că alte fragmente dintr-o dronă rusă au fost găsite la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru, după ce au fost sesizați de autoritățile locale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro