China a fost nevoită să reintroducă o serie de restricții după ce două orașe au raportat noi cazuri de infecție luni, scrie CNN.

Orașul Shilan, din provincia Jilin, aflată în nord-estul țării, a intrat în carantină – închizând școlile și suspendând transportul – după ce au fost confirmate 11 cazuri.

Jilin se află la granița cu Rusia și Coreea de Nord, iar autoritățile și-au manifestat în mai multe rânduri temerile cu privire la cazurile importate de peste graniță.

Mai îngrijorătoare sunt însă cazurile din Wuhan, primul epicentru global al pandemiei, care se întorsese luna trecută la o oarecare normalitate. Luni, oficialii au anunțat cinci noi cazuri de infecție, toate cu sursă locală, potrivit CNN.

Capacitatea virusului de a se propaga în continuare într-un oraș atât de atent monitorizat precum Wuhan reprezintă o sursă de îngrijorare pentru toate țările care sunt acum în proces de ridicare a restricțiilor.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate din China a îndemnat oamenii să rămână în stare de alertă și a subliniat că noile focare de infecție reprezintă un avertisment pentru respectarea în continuare a regulilor stricte de distanțare socială.

Un nou focar, pornit din barurile din Seul

Situația a devenit îngrijorătoare și la Seul, odată cu apariția unui nou focar de infecție în barurile și cluburile frecventate de comunitatea LGBTQ din capitala sud-coreeană, scrie Reuters.

Coreea de Sud devenise un exemplu pentru întreaga lume după ce a reușit să controleze epidemia și să reducă semnificativ numărul de cazuri. Noile cazuri ridică acum suspiciuni privind apariția unui al doilea val epidemic.

Totul a început în primele zile ale acestei luni, după ce un tânăr de 29 de ani a vizitat barurile din cartierul Itaewon, înainte de a fi testat pozitiv, vineri.

În primul rând, toate barurile și cluburile din Seul au fost închise. A urmat apoi un impresionant efort al oficialilor determinați să stopeze cât mai rapid noul focar de infecție.

Autoritățile au testat până acum în jur de 4.000 de oameni care au frecventat barurile din cartierul Itaewon. Alte aproximativ 3.000 de persoane mai trebuie însă testate.

Campania de identificare a persoanelor conectate cu focarul de infecție este complicată de reticența multor oameni de a-și declina identitatea în acest caz particular. Motivul: homosexualii sunt încă ținta unei puternice discriminări în Coreea de Sud, riscând să își piardă locurile de muncă sau să devină victimele abuzurilor.

Primarul Seulului a promis că informațiile personale ale celor testați vor fi protejate, dar a avertizat, în același timp, că cei care evită testarea riscă amenzi.

Ministerul Sănătății a anunțat că cel puțin 79 de cazuri au fost confirmate în legătură cu focarul din Itaewon. Primarul capitalei a ridicat bilanțul la 85 de cazuri.

Un nou val epidemic?

Coreea de Sud a relaxat mai multe măsuri de distanțare socială FOTO: EPA

Creșterea numărului de cazuri de la Seul vine într-un moment în care guvernul sud-coreean ridica unele restricții și se pregătea să deschidă total școlile și afacerile.

Responsabilul pe educație de la Seul a propus acum amânarea cu o săptămână a deschiderii școlilor, care ar fi trebuit să aibă loc miercuri.

Unele firme din domeniul tehnologiei, precum Kakao sau Naver au suspendat, la rândul lor, planurile de a-și redeschide birourile, după ce o altă companie a raportat două cazuri, legate de focarul din Itaewon.

Într-un discurs ținut duminică, președintele sud-coreean Moon Jae-in a avertizat țara că epidemia nu a luat sfârșit și a subliniat că noul focar arată că virusul se poate răspândi în orice moment.

 
 

Urmărește-ne pe Google News