Avionul An-2, despre care se presupune că era folosit pentru contrabandă cu țigări, a fost interceptat de un MiG-29 al Brigăzii de aviație tactică Oleksandr Pokryshkin Sevastopol și forțat să aterizeze, sâmbătă dimineață, pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosăuți).
La solicitarea Libertatea, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a oferit noi detalii despre incident.
Sâmbătă, 7 august, în jurul orei 6.00, un echipaj din cadrul Poliției de Frontieră Vicovu de Sus (Suceava), aflat în misiune de supraveghere şi control a frontierei de stat, a auzit și observat un aparat de zbor de mici dimensiuni care a zburat dinspre Ucraina spre România.
Autoritățile române le-au alertat pe cele ucrainene
Echipajul a anunțat Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Centrul de Operaţiuni Aeriene Baloteşti şi autorităţile de frontieră ucrainene prin Punctul de Contact Porubne. În misiunea de cercetare și verificare a zonei au mai fost implicați polițiști și jandarmi din Suceava.
Potrivit informațiilor obținute de Libertatea, în jurul orei 6.45, poliţiştii de frontieră români au auzit și observat, pe aceeaşi direcţie, aparatul de zbor, întorcându-se în Ucraina.
Nu s-au găsit produse de contrabandă pe teritoriul României
În urma informării poliţiştilor de frontieră români, în jurul orei 7.50, autorităţile de frontieră ucrainene au anunțat că au reţinut avionul şi cele patru persoane aflate la bord. În prezent, ele sunt suspecte pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.
În urma măsurilor luate şi cercetării zonei, poliţiştii de frontieră nu au descoperit pe teritoriul ţării ţigări sau alte produse de producţie ucraineană, potrivit ITPF Sighetu Marmației.
Poliţiştii de frontieră români în cooperare cu autorităţile de frontieră ucrainene fac cercetări pentru depistarea tuturor persoanelor implicate şi documentarea întregii activități infracţionale.
Deocamdată, autoritățile nu au oferit informații privind locul în care aeronava a aterizat în România.
Libertatea a solicitat un punct de vedere și de la Ministerul Apărării Naționale, dar până la ora publicării articolului nu am primit un răspuns.