Medicii de la spitalul din Iași au evaluat sâmbătă seară starea celor doi copii și au determinat că fata de 2 ani a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, în timp ce băiatul pe 6%, doar în zona mâinilor.
Inițial, se anunțase că fetița în vârstă de un an și 9 luni are arsuri pe 80-90 la sută din suprafața corpului. În general, la evaluarea primară a unui pacient ars, există o supraestimare a suprafeței arse, pentru că, de obicei, pacienții sunt agitați, sunt cu dureri și nu poate fi făcută o estimare exactă, a explicat dr. Lavinia Ionescu.
Ambii copii au fost internați la Secția de Terapie Intensivă, pe zona ATI suspecți COVID, și au fost preluați de echipa de chirurgie plastică.
„Fetița se află în stare foarte gravă, după reechilibrarea ei s-a intrat de urgență în sala de operație pentru toaletarea chirurgicală și estimarea suprafeței arse. A fost preluată de echipajul SMURD, intubată, ventilată mecanic, dar a fost stabilă hemodinamic. Acum este într-un echilibru foarte fragil, iar tratamentul pentru care s-a optat aseară este maximal: copilul este pansat cu un pansament special cu presiune negativă, este inclus practic într-un vid, pentru a minimiza riscul de contaminare și pentru a favoriza această vindecare a arsurii”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al unității medicale.
În momentul în care s-au întrunit aseară condițiile de transport la București, la Spitalul Grigore Alexandrescu, fetița era deja în sala de operații, iar medicii au luat decizia de amâna acest transport într-o primă fază.
Dr. Lavinia Ionescu a spus că decizia finală va fi luată astăzi, 28 februarie, dar că pansamentul respectiv, cu presiune negativă, aplicat asupra arsurilor fetiței, trebuie să stea 72 de ore pentru a fi eficient. Or, în cazul transportului, acesta va trebui scos.
„În momentul transportului, pe lângă instabilitatea hemodinamică ce se creează, acest pansament trebuie scos și copilul este, practic, devidat: există riscul de contaminare în timpul transportului. După cele 72 de ore ar trebui să fie făcută o reevaluare secundară și, în funcție de starea copilului, să decidem ce urmează. Decizia va fi a medicului curant și a echipei medicale”, a completat dr. Lavinia Ionescu.
Chiar dacă starea copilului se va stabiliza și aceasta va fi salvată, medicii spun că o așteaptă zeci de intervenții chirurgicale în perioada următoare, inclusiv cele de reconstrucție plastică.
Cei doi copii cu vârste de aproximativ doi ani sunt din Huși, județul Vaslui, și erau alături de mamele lor în momentul incidentului petrecut ieri, 27 februarie. Cele două femei, care sunt vecine, s-au întâlnit într-un apartament și au început să gătească împreună. La un moment, când cele două tăiau legumele, copiii s-au dus la aragaz și au tras peste ei oala cu ciorbă care se afla pe foc.
Inițial, femeile i-au băgat pe aceștia sub duș cu apă rece, pentru ca apoi să-i ducă la spitalul din oraș, cu mașina proprie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro