„Vreau să vă dau câteva date foarte recente referitoare la efectele atacului cibernetic asupra Camerei Deputaților. Vorbim de un total de 316 fișiere care au fost copiate, dintre care 190 de documente scanate, iar 36 editabile. Volumul total al acestor date este 300 MB. În urma analizelor tehnice s-a ajuns la această concluzie”, a afirmat Bogdan Ivan. Informația inițială a fost că au fost sustrase aproximativ 250 GB de date.

Ministrul a adăugat că majoritatea fișierelor sustrase sunt date de interes public, dar hackerii au copiat și fișiere care conțineau poze cu buletinele parlamentarilor.

„Conținutul este unul preponderent public, și anume contracte de servicii, adrese instituționale, date din buget și datele care nu sunt destinate publicului, copiile după actele de identitate ale parlamentarilor. Instituțiile abilitate ale statului român sunt la Camera Deputaților și își dau concursul pentru a rezolva această breșă de securitate”, a mai spus Bogdan Ivan.

Contactat de Libertatea înaintea ședinței de Guvern, ministrul digitalizării a precizat că în cursul zilei de astăzi, 31 ianuarie, așteaptă un raport preliminar de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică și că departamentul IT al Camerei Deputaților este responsabil, pentru că instituția a refuzat să accepte „soluțiile oferite de statul român”.

Premierul Ciolacu își va schimba buletinul

O breşă de securitate a avut loc în baza de date informatică a Camerei Deputaţilor, în weekend. Contactați de Libertatea, marți, 30 ianuarie, reprezentanții forului legislativ au precizat că hackerii au spart o parte din baza de date.

Au fost sustrase inclusiv fișiere nedestinate publicității, precum cartea de identitate a lui Marcel Ciolacu, iar premierul a spus că își va schimba buletinul. Surse guvernamentale susțin că Marcel Ciolacu a avut o informare de la SRI cu o zi înainte ca știrea să apară în presă.

Totodată, a fost sesizat și DIICOT. Instituția face cercetări in rem pentru infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice, dar și șantaj, după ce în spațiul public a apărut informația că hackerii au cerut bani pentru a nu face publice informații confidențiale sau date personale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News