În plus, vor primi indemnizații de merit academicienii, oamenii de cultură și din sport, stabilite la nivelul salariului minim pe economie aflat în plată, ori trei.

UPDATE ora 14.00 Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 246 voturi pentru, 28 împotrivă şi o abţinere, OUG 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, stabilind majorări salariale pentru anumite categorii de salariaţi.

”Vom ajunge la procese nesfârșite și discriminări între oameni cu aceeași pregătire”, a spus președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, în dezbaterea din plenul Camerei Deputaților, despre proiectul legii salarizării unitare.

Turcan a precizat că această Ordonanță este o corectură la legea salarizării unitare, care a fost elaborată greșit și care oferea demnitarilor mai mulți bani în timp ce angajații din sănătate și educație au fost amăgiți.

”PNL vă atrage atenția, dacă mai aveți corecturi, faceți-le, puneți interesul românilor pe primul loc, dar haideți să avem un comportament onest. Spuneți exact ce ați făcut: demnitarii au avut prioritate în fața profesorilor și medicilor. Este o realitate a legii salarizării unice”, a mai declarat Turcan.

În replică, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a declarat că e o minciună că prin legea salarizării unice s-au mărit doar salariile demnitarilor pentru că filosofia s-a aplicat pentru toată adminsitrația

”De la începutul anului, au crescut salariile aproape a tuturor bugetarilor, mai puțin cei care le aveau foarte mari. Vreau să vă spun că mulți demnitari vor constata de la 1 iulie că le vor scădea salariile: miniștri, președintele României, conducerea Parlamentului, consilieri de miniștri”, a spus ministrul Muncii, în plenul Camerei Deputaților.


Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a participat la ședință, a precizat că este vorba despre acele categorii care nu au beneficiat de majorari salariale potrivit OUG 2/2017 privind unele măsuri fiscal bugetare.

Amendamentate au fost susținute de parlamentarii PSD și votate de toate formațiunile politice.

Lia Olguța Vasilescu a enumerat categoriile cărora li s-a stabilit majorarea salariului. ”Apărarea va avea încă 15% majorare, personalul din bibliotecile central-universitare, care avuseseră o mărire de 15%, de la 1 ianuarie vor primi încă 15%, Secretariatul de stat pentru Revoluționari, o mărire de 20%”, a afirmat aceasta.

Ministrul Muncii a menționat că vor mai primi măriri personalul din Ministerul Agriculturii, de 20%, personalul din subordinea Academiei Agricole și Silvice, cercetători, care vor primi 20%, același procent urmând să îl primească cluburile sportive, cluburile studenților cu tot cu antrenori.

Un procent de 20% vor primi și medicii de expertiză, pentru că aveau salarii mici și nu fuseseră prinși inițial în Ordonanță, pentru că nu erau în subordinea Ministerului Sănătății. Sunt incluși și cei din subordinea Ministerului Culturii, Teatrul Național, Opera Română, personalul administrativ, care va avea o mărire de 20%, la fal ca și personalul din bibliotecile naționale, Biblioteca Academiei.

Salarii majorate cu 20% vor avea și angajații Autorității Feroviare, noul înființată.

Vor primi indemnizații de merit academicienii, oamenii de cultură și din sport, stabilite la nivelul salariului minim pe economie aflat în plată, ori trei. Până în prezent, aceștia erau plătiți la nivelul anului 2009, a mai spus ministrul Muncii.

”Practic, putem spune că toți bugetarii au avut măriri anul acesta, deci nu doar demnitarii, ca să fim foarte clari”, a mai spus Vasilescu.

Ea a precizat că aceste categorii vor primii majorările începând de luna viitoare. Întrebată despre impactul bugetar, Lia Olguța Vasilescu a afirmat că acesta a fost calculat de Ministerul de Finanțe.

”Cea mai mare sumă este pe apărare, dar ei nu au niciun fel de probleme cu bugetul, pentru că au un buget destul de mare anul acesta”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu, precizând că s-au verificat toate bugetele instituțiilor.

Care sunt majorările, conform amendamentelor adoptate în comisiile de muncă și de buget-finanțe

  • Majorarea cu 30% a cuantumului brut al salariilor de bază pentru personalul din bibliotecile naţionale sau de importanţă naţională, stabilit potrivit legii, precum şi din cadrul Bibliotecii Academiei Române;
  • Majorarea cu 30% a cuantumului brut al salariilor de bază pentru personalul din muzeele de importanţă naţională stabilite potrivit legii;
  • De la data intrării în vigoare a prezentei legi se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază ale următoarelor categorii de personal:
    • personalul din instituţiile şi autorităţile subordonate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, inclusiv Oficiile de Studii Pedagogice şi Agrochimice cu excepţia Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi a direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti
    • personalul din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi din unităţile de cercetare-dezvoltare din subordinea acesteia
    • personalul din unităţile care funcţionează în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului (DJDS, DJTS, CS, casă de cultură a studenţilor)
    • personalul medical din cabinetele medicale din structurile teritoriale de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice
    • personalul care nu a beneficiat de majorări salariale potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2017, din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte aflate în subordinea Ministerului Culturii, precum şi din direcţiile judeţene de cultură, respectiv a municipiului Bucureşti
    • personalul de specialitate din cadrul secretariatului tehnic din structura C.E.S.
    • majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază/solde de funcţie al următoarelor categorii de personal:
      • personalul din cadrul bibliotecilor centrale universitare
      • cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari, inclusiv personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr.250/2016
      • personalul din cadrul Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989
    • de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului din cadrul Autorităţii pentru Reformă Feroviară se stabileşte la nivelul aflat în plată pentru personalul din cadrul Ministerului Transporturilor;
    • de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în secţii/compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie, hematologie oncologică şi în secţii/ compartimente pentru arşi, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază aflat în plată;
    • indemnizaţia de merit acordată în temeiul Legii nr.118/2002 se stabileşte la nivelul a de trei ori salariul minim pe economie

Legea salarizării a fost adoptată săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor, după ce Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a votat, marţi, un raport favorabil, cu amendamente. Proiectul a fost supus miercuri votului final în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News