Autoritățile americane pregătesc astfel o extindere a testărilor COVID la domiciliu de la începutul anului viitor. Guvernul federal va achiziționa 500 de milioane de teste rapide, pe care oamenii le pot solicita online și care vor ajunge la ei prin poștă.

Tot din luna ianuarie, asigurarea privată va acoperi testarea la domiciliu și există planuri pentru a face testarea disponibilă și pentru cei fără asigurare.

„Dar nu este suficient. Trebuie să facem mai mult. (…) Începând din această săptămână, guvernul federal va înființa centre de testare de urgență în zonele care au nevoie de o capacitate suplimentară de testare”, cum este New York City, a mai precizat președintele SUA.

Joe Biden a susținut o conferință de presă în care a anunțat noi măsuri în contextul în care varianta Omicron a coronavirusului a devenit dominantă pe teritoriul SUA | Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

În acest context, liderul de la Casa Albă a făcut un nou apel la vaccinare, precizând că cei care au primit deja doza booster au „mult mai puține motive de îngrijorare”.

„Dacă faceți parte din majoritatea americanilor care sunt complet vaccinați și mai ales dacă ați primit a treia injecție, aveți mult, mult mai puține motive de îngrijorare. Aveți un grad ridicat de protecție împotriva formelor severe de boală”, a declarat președintele american, adăugând că subiectul vaccinării cu doza booster este unul dintre puținele în privința cărora este de acord cu predecesorul său, Donald Trump.

Oameni buni, vaccinările cu doza a treia sunt gratuite și disponibile pe scară largă. Eu mi-am primit doza booster imediat ce a fost disponibilă. Și chiar zilele trecute, fostul președinte Trump a anunțat că a primit doza a treia. Este, poate, unul dintre puținele lucruri asupra cărora el și cu mine suntem de acord. Oamenii vaccinați cu trei doze sunt foarte protejați.

Joe Biden, președintele SUA:

Despre cei care nu sunt încă imunizați cu schema completă, Biden a spus că sunt expuși unui risc mare de a se îmbolnăvi și de a transmite și altora virusul, inclusiv familiei și prietenilor.

În timp ce persoanele nevaccinate au un „risc semnificativ mai mare” de a fi spitalizate sau de a muri din cauza COVID-19, a adăugat Joe Biden.

Astfel, liderul american a sublinat că persoanele imunizate își pot petrece sărbătorile în siguranță.

„Dacă sunteți vaccinat și respectați măsurile de precauție pe care le cunoaștem bine, ar trebui să vă simțiți confortabil sărbătorind Crăciunul așa cum vă doriți pentru că știți că ați făcut ceea ce trebuie”, le-a mai transmis Joe Biden americanilor.

Totodată, președintele SUA a precizat că vaccinarea obligatorie a salariaților companiilor cu peste 100 de angajați nu are rolul de a controla viețile oamenilor, ci de a-i salva.

400.000 de americani au murit de COVID în acest an calendaristic și aproape toți au fost nevaccinați. Aproape toate decesele au fost prevenibile. (…) Regula este legală și eficientă și va salva mii de vieți.

Joe Biden:

De asemenea, el a insistat că americanii nu se vor reîntoarce la situația de la începutul pandemiei, din cel puțin trei motive: astăzi, peste 200 de milioane de americani sunt complet vaccinați, comparativ cu martie 2020, când nicio persoană nu era imunizată, acum există suficiente halate, măști, ventilatoare și alte materiale sanitare și, în general, „știm mult mai multe astăzi” decât în primăvara anului trecut.

Totuși, liderul de la Casa Albă a subliniat că țara sa trece printr-un „moment critic”, în contextul răspândirii noii variante a coronavirusului.

„Știu că sunteți obosiți. (…) Cu toții ne dorim să se termine (pandemia – n.r.). Dar suntem încă aici. Și acesta este un moment critic. Avem mai multe instrumente decât am avut vreodată. Suntem pregătiți. Vom trece peste asta”, și-a încheiat Joe Biden declarația.

Urmărește-ne pe Google News