UPDATE 28 iulie, ora 15:15: Propunerile CNSU privind noile măsuri epidemiologice au fost adoptate în ședința de guvern de miercuri. „Nu se relaxează foarte mult”, a spus Florin Cîțu într-un briefing de presă.


Concret, CNSU propune ca de la 1 august, activitățile culturale, artistice și de divertisment să se poată desfășura în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, care trebuie să poarte măști de protecție.

În localitățile în care au loc aceste evenimente, incidența cumulată la 14 zile a cazurilor de coronavirus trebuie cuprinsă între 2 și 3/1.000 de locuitori, iar participanții trebuie să fie vaccinați cu schema completă, să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 de ore sau al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore ori dovada că au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

În localitățile în care rata incidenței cazurilor de coronavirus este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, activitățile culturale, artistice și de divertisment în spații deschise pot fi organizate cu participarea a până la 75.000 de persoane, care trebuie să prezinte dovada vaccinării, testării sau vindecării de COVID-19.

Aceleași activități se pot desfășura cu peste 2.500 de participanți, indiferent de rata incidenței din localitate, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării cu schema completă, care să fi fost efectuată în urmă cu cel puțin 10 zile.

Ce înseamnă pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă
Recomandări
Ce înseamnă pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă

Cum se vor organiza evenimentele private de la 1 august

De la 1 august, potrivit propunerilor CNSU, la evenimentele private, precum nunțile, botezurile, mesele festive sau parastasele, pot participa cel mult 150 de persoane în spații deschise sau maximum 100 de persoane în spații închise dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5:00-2:00. Copiii cu vârste mai mici de 16 ani nu sunt incluși în calculul numărului maxim de persoane.

În localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, evenimentele private se vor putea organiza cu participarea a maximum 200 de persoane în spații deschise sau cu participarea a maximum 150 de persoane în spații închise, cu respectarea acelorași reguli.

Evenimentele private se pot desfășura cu participarea a cel mult 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5:00-2:00. Toți participanții trebuie să fie vaccinați anti-COVID, cu 10 zile trecute de la efectuarea schemei complete, să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore ori dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi de după confirmarea infectării cu coronavirus.

Kamala Harris, primul discurs după înfrângere: „Am pierdut alegerile, dar nu lupta pentru libertate. Aveți putere”
Recomandări
Kamala Harris, primul discurs după înfrângere: „Am pierdut alegerile, dar nu lupta pentru libertate. Aveți putere”

În localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, la evenimentele private vor putea participa maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp, dacă participanții sunt vaccinați, vin cu dovada testării sau a trecerii prin boală.

Propunerile CNSU pentru organizarea competițiilor sportive

În ceea ce privește activitățile sportive, CNSU propune ca de la 1 august, acestea să aibă loc în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 m între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Și în acest caz, participanții trebuie să fie vaccinați cu schema completă, să aibă dovada că au fost testați negativ anti-COVID-19 sau că au trecut prin boală în ultimele luni.

Dacă incidența cazurilor de coronavirus dintr-o localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, evenimentele sportive pot avea loc în spații deschise sau închise cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 m între persoane. Regulile privind vaccinarea, testarea sau dovada îmbolnăvirii sunt aceleași.

Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui
Recomandări
Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui

Iar în cazul în care toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, competițiile sportive se pot organiza cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului.

Hotărârea CNSU vine cu propuneri și în privința desfășurării activităților recreative și sportive în aer liber, astfel:

  • cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000;
  • cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

După data de 1 august, conform propunerii CNSU, mitingurile se vor putea organiza astfel:

  • cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
  • cu un număr de maximum 500 de persoane dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Participanții la demonstrații trebuie să poarte măști de protecție, să-și dezinfecteze mâinile când ajung în spațiul în care are loc manifestația, să păstreze distanța fizică de minimum 1 metru sau să aibă asigurată o suprafață de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil.

Pentru organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, CNSU vine cu următoarele propuneri:

  • participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior și 200 în exterior, cu respectarea măsurilor de distanțare, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
  • participarea unui număr de maximum 250 de persoane în interior și 300 în exterior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

În ceea ce privește organizarea de conferințe în interior, hotărârea CNSU prevede ca de la 1 august să fie permisă participarea unui număr de maximum 150 de persoane, cu respectarea măsurilor de distanțare, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, conferințele pot avea loc în spații închise cu participarea a cel mult 300 de persoane.

CNSU mai propune ca de la 1 august, activitățile din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri să se desfășoare cu până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5:00-2:00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, dacă participanții sunt vaccinați și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare.

Foto: Dumitru Angelescu

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O femeie din Constanța a fost diagnosticată greșit și operată de cancer. I-a fost extirpat un sân
Știrileprotv.ro
O femeie din Constanța a fost diagnosticată greșit și operată de cancer. I-a fost extirpat un sân
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Senatorul Bernie Sanders știe de ce au pierdut democrații alegerile. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Senatorul Bernie Sanders știe de ce au pierdut democrații alegerile. Update
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
GSP.RO
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Elle.ro
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Unica.ro
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Observatornews.ro
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Horoscop 7 noiembrie 2024. Scorpionii au de ales între a insista cu anumite idei și discuții sau a trece la fapte, fără să mai ceară explicații
HOROSCOP
Horoscop 7 noiembrie 2024. Scorpionii au de ales între a insista cu anumite idei și discuții sau a trece la fapte, fără să mai ceară explicații

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI