UPDATE, ora 13.20 – Angajaţii societăţii Calorgal au renunţat, joi, la acţiunile de protest declanșate în urmă cu o zi și au revenit la lucru, după ce li s-a promis că îşi vor primi restanţele salariale săptămâna viitoare. Totuşi, din primăvara anului viitor sunt aşteptate concedieri colective pentru rentabilizarea societăţii.

Liderul de sindicat de la Calorgal, Cristinel Ciobotaru, a declarat că oamenii au fost de acord să renunţe la acţiunile de protest, după ce joi a participat la o întâlnire cu primarul Ionuţ Pucheanu şi directorul societăţii.
„Colegii au fost de acord să renunţe la proteste, însă au spus să ne întâlnim o dată pe săptămână să analizăm dacă tot ce s-a promis se va şi realiza. Am primit asigurări că se vor acorda restanţele salariale, că se vor aloca bani pentru materiale igienico-sanitare, scule etc că Primăria va face tot ce e necesar pentru funcţionarea societăţii. Dacă nu se va întâmpla asta, vom analiza şi vom vedea ce vor decide oamenii”, a afirmat liderul de sindicat de la Calorgal, Cristinel Ciobotaru.
De altfel, primarul muncipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat că angajaţii societăţii îşi vor primi restanţele salariale începând de săptămâna viitoare.

El a mai spus că sindicaliştii şi conducerea Calorgal se vor întâlni periodic pentru a discuta despre problemele din cadrul societăţii, dar l-a avertizat pe director că va fi demis dacă cei din conducere îşi vor primi salariile la timp, spre deosebire de angajaţi.
„Am convenit ca luni să primească lichidarea de pe luna septembrie, iar vineri cel târziu să primească avansul de pe luna octombrie, însemnând că într-o mare măsură intrăm într-un făgaş normal, încă mai sunt probleme din punct de vedere financiar şi al salariilor pentru că urmează şi lichidarea pe octombrie, dar sperăm că de îndată ce vom deschide sistemul de termoficare vor începe şi banii dinspre Primărie care conform facturilor să ajungă la cei de la Calorgal şi atunci încet-încet să se ajung la un T0 şi atunci toate salariile să fie acoperite”, a declarat primarul, în urma întâlnirii avute cu sindicaliştii şi conducerea Calorgal.
Totodată, directorul Calorgal, Marian Alexandru, a afirmat că se va face o analiză în privinţa numărul exact de angajaţi cu care va rămâne societatea pe viitor, după încheierea sezoului rece, în condiţiile în care miercuri el afirma că dintre cei 460 de salariaţi câţi sunt în prezent în cadrul societăţii, vor mai rămâne doar 150.
„Sper să fie ultima oară când aud că el şi conducerea şi-au luat salariile şi muncitorii au fost ultimii lăsaţi, căci la următoarea astfel de situaţie ne strângem mâna”, a afirmat primarul.
Referitor la concedierile colective pe care conducerea Calorgal le are în vedere pentru anul viitor, primarul a spus că se va face o analiză, iar angajaţii vor beneficia de prevederile ordonanţei 36. Astfel,  salariaţii care vor intra în şomaj prin Ordonanţa 36 vor primi şomajul plus încă o diferenţă până la nivelul salariului, dar nu mai mult decât salariul mediu pe economie la nivelul lunii ianuarie anului în curs, până la 24 de luni, în funcţie de vechime.

Angajaţii Calorgal s-au strâns, joi, în curtea unităţii şi au cerut demisia directorului, oamenii find nemulţumiţi că încă mai au restanţe salariale. Un muncitor cu 28 de ani de vechime în muncă spune că în momentul de faţă câştigă salariul minim pe economie, dar chiar şi în aceste condiţii nu şi-a primit banii la timp. Totuşi, el a recunoscut că în urma protestului de miercuri a încasat o parte din banii aferenţi avansului pentru luna septembrie.

„Profitabilitatea la momentul actual cam aşa spune, dar asta am discutat, vom analiza situaţia. În contextul în care apar şi alte contracte, se mai schimbă”, a afirmat directorul Calorgal.

Un alt muncitor s-a plâns de condiţiie grele de muncă.

Oamenii se plâng că îşi pot întreţine cu greu familiile din cauza salariilor mici.

„Cerem demisia acestui manager pentru că ne-a adus în această stare; nu ne-am primit salariile de atâta timp, suntem în prag de iarnă, nu ştim dacă vom mai munci sau nu. Sunt tot felul de zvonuri că vom fi daţi afară, vor rămâne 150 de oameni, dar acei oameni care sunt ai lui, care montează centrale, iar noi restul acasă. Ieri, am primit diferenţa de la avansul de luna trecută, adică 300 de lei, ni s-au dat 400 de lei prima dată, acum vreo două-trei săptămâni. Ne descurcăm greu. Am 28 de ani de muncă”, a spus muncitorul.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, declara, miercuri, în urma protestului angajaţilor Calorgal, că aceştia îşi vor primi salariile restante. Primarul mai spunea că este o „bilă neagră” pentru director dacă şi-a luat salariul la timp şi, în plus, şi-a mai angajat şi fiul pe perioada verii în cadrul societăţii. El mai spune că este „o bilă neagră” pentru directorul Calorgal, Marian Alexandru, dacă acesta şi-a primit salariul la timp şi dacă şi-a angajat fiul pe perioada verii în cadrul societăţii.

Aproape 200 de angajaţi ai societăţii de agent termic din Galaţi şi-au întrerupt lucrul, miercuri, timp de circa patru ore, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de aproape două luni. Ei au scandat lozinci împotriva conducerii societăţii precum „Hoţii” şi „Demisia”, spunând că directorii şi-au luat salariile la timp. De cealaltă parte, directorul societăţii Calorgal a afirmat că oamenii îşi vor primi banii în curând, însă de anul viitor se vor face concedieri colective şi vor rămâne doar 150 de angajaţi din cei 460 câţi sunt în prezent.

În municipiul Galaţi sunt 98.000 de apartamente, însă doar circa 20.000 dintre acestea mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Citește și: EXCLUSIV Povestea copilului salvat acum zece ani din puț la Vidra. Dumnezeu i-a dat a doua viață, părinții i-au distrus-o | VIDEO

 
 

Urmărește-ne pe Google News