„În cursul zilei de astăzi, începând cu ora 12.00, timp de o jumătate de oră în toate unităţile sanitare Federația Solidaritate Sanitară organizează ceea ce noi am denumit repetiția pentru grevă. Este un protest care nu presupune întreruperea activității, întrucât se desfășoară în timpul pauzei de masă. În continuare asistăm la aceeași obtuzitate a Guvernului, respectiv faptul că nu invită federația reprezentativă din sănătate aflată în conflict”, a afirmat vicepreședintele Gabriel Predică.
Pe pagina oficială a Federației sunt postate imagini de la protestele din țară.
„Colegii protestează acum în pauza de masă, fără întreruperea activității unităților, susținând revendicările Federației Solidaritatea Sanitară”, este mesajul comun.
Care sunt revendicările
Referindu-se la proiectul de Ordonanță de urgență care prevede creșterea salariilor personalului din sistemul medical, care a fost citit în primă lectură în şedința de Guvern de miercuri, Predică susține că acesta nu prevede și „o creștere a recompenselor pentru sporul de condiții de muncă şi pentru zile nelucrătoare, pentru ture”.
Sperăm să se așeze la masa negocierii. Nu avem cunoştință la acest moment decât prin intermediul unei variante care circulat public, dar nu putem să discutăm neapărat pe tema acestei variante de grilă de salarizare, întrucât nici Ministerul Muncii, nici Ministerul Sănătății şi nici Guvernul nu a invitat Federația Solidaritatea Sanitară.
Gabriel Predică:
„Există creșteri ale salariului de bază. În continuare proiectul respectiv nu prevede o creștere a recompenselor pentru sporul de condiții de muncă și pentru zile nelucrătoare, pentru ture. Salariații în continuare vor avea același venit pe această zonă, ceea ce riscă să ducă către o imposibilitatea de a asigura continuitatea actului medical, pentru că nu va mai exista această motivație. În momentul în care un salariat este plătit la nivelul anului 2018 pentru aceste ore de noapte, de weekend şi aşa mai departe, evident că şi interesul salariaţilor de a efectua un astfel de program scade semnificativ”, a explicat sindicalistul.
Membri ai federației vor participa pe 11 martie la un miting în fața Guvernului, care va fi urmat de un marș către Ministerele Sănătății și Muncii și apoi de un alt marș către Piața Constituției.
„De la 11.00 la 12.00 vom fi în fața Guvernului, după care urmează un marș pe Calea Victoriei către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și apoi din nou un marș către Piața Constituției. Acesta este programul. Rămâne neschimbat, în condițiile în care Guvernul nu are nicio reacție”, a afirmat vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 29.02.2024, 21:11
Un sistem enorm fara sistem de evaluare. Unii sunt platiti pe merit, altii pe stat degeaba si altii au 2 sau mai multe surse de venit de capabilibce sunt si ocupa mai multe pozitii muncind cu 10 maini in locatii diferite si simultan.