Tulburările inițiale, care au început după ce Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie, la trei zile după arestarea ei de către „poliția moravurilor”, s-a transformat într-una dintre cele mai grave provocări pentru teocrația iraniană de la Revoluția islamică din 1979.
Demonstrațiile au loc în capitala Iranului, Teheran, precum și în orașele Arak, Isfahan, Izeh din provincia Khuzestan și Karaj, a declarat grupul Activiști pentru Drepturile Omului din Iran.
TEHRAN: Protests in #Irans capital tonight chanting ‘Freedom, Freedom, Freedom, 5 months after killing of Mahsa Amini. Live bullets were heard in number of videos:
— Joyce Karam (@Joyce_Karam) February 17, 2023
pic.twitter.com/kVuM3xEhlj
În regiunile kurde de vest ale Iranului, videoclipurile online distribuite de Organizația Hengaw pentru Drepturile Omului arătau blocaje rutiere incendiate în Sanandaj, care a avut parte de demonstrații repetate de la moartea tinerei Amini.
În unele dintre videoclipuri, protestatarii pot fi auziți scandând „moarte dictatorului”.
“Marg bar Dictator”
— Deepa Parent (@DeepaParent) February 16, 2023
“Death to Dictator”#Protests are ongoing across cities in Iran this evening to mark the 40th day after IR executed #MohammadMehdiKarami #SeyyedMohammadHosseini #IranRevolution #Tehran pic.twitter.com/ilE5FlIf7Z
De când au început protestele din Iran, cel puțin 529 de persoane au fost ucise, potrivit Activiștilor pentru Drepturile Omului. Mai mult de 19.700 de persoane au fost reținute de autorități pe fondul unei represiuni violente care încearcă să suprime disidența.
Demonstrațiile păruseră să încetinească în ultimele săptămâni, în parte din cauza execuțiilor și a represiunii, deși strigătele de protest încă se auzeau noaptea în unele orașe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro