Liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a făcut apeluri la calm, cerând ca mitingurile din acest weekend să fie pașnice, fără incidente.

Tihanovskaia a fost nevoită să meargă în Lituania, după ce a depus o plângere oficială cu privire la rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus.

Reculegere pentru primul protestatar ucis la Minsk pe 10 august

Mii de oameni s-au adunat astăzi în apropierea stației de metrou Pushkinskaya din capitala Minsk, în memoria lui Alexander Taraikovsky, manifestant de 34 de ani care a murit acolo pe data de 10 august.

Oamenii au ținut în mâini flori și au ridicat pumnii în timp ce țineau un moment de tăcere.

Foto: EPA

Mașinile care treceau au claxonat, în semn de solidaritate cu protestatarii care fluturau steagurile naționale roșii și albe, și au scandat numele lui Tihanovskaia .

Familia lui Alexander Taraikovsky a cerut protestatarilor să nu participe la slujba de înmormântare din biserică, ci să se adune în apropierea stației de metrou unde tânărul protestatar a murit, conform Radio Europa Liberă.

În ciuda rugăminților, sute de oameni s-au adunat în fața bisericii, fluturând steaguri și fotografii ale lui Alexander Taraikovsky.

Foto: EPA

Alte câteva sute au intrat în locul unde a avut loc ceremonia funerară, pentru a depune flori și coroane.

După înmormântare, oamenii au plâns și au strigat „Slavă eroului!” și „Trăiască Belarus!”

Cel puțin două persoane au fost ucise la protestele din Belarus, ca urmare a controversatelor alegeri prezidențiale din 9 august, în urma cărora Aleksandr Lukasenko a fost reales președinte al unei țări pe care o conduce din 1994.

Alexander Lukaşenko, discuție cu Vladimir Putin pe tema conflictului din Belarus

Președintele belarus Alexander Lukasenko a lansat astăzi un apel către Rusia, întrucât s-a confruntat cu presiuni crescânde pentru a renunța la funcție, după protestele furioase din țara sa, a scris și publicația britanică Daily Mail.

Lukasenko se confruntă cu cea mai mare provocare din cei 26 de ani în care a condus Belarus, întrucât zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, cerându-i demisia.

El a sugerat că impactul protestelor s-ar putea extinde dincolo de granițele Belarusului.

„Era nevoie să discut cu Vladimir Putin, pentru că ceea ce se petrece aici nu mai este doar o amenințare pentru Belarus”, a spus Lukasenko.

Vladimir Putin i-a transmis omologului său din Belarus că problemele se vor rezolva curând. Foto: EPA

„La iniţiativa părţii belaruse, Vladimir Putin a avut o conversaţie prin telefon cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko. Acesta a informat despre situaţia din Belarus după scrutinul prezidenţial. Ambele părţi au exprimat încrederea că toate problemele apărute vor fi rezolvate curând”, a comunicat apoi Preşedinţia Rusiei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei, a relatat și Mediafax.

 
 

Urmărește-ne pe Google News