Potrivit unor martori citați de Reuters, protestatarii au aruncat cu ouă și sticle în polițiști, care i-au atacat fizic pe manifestanți, recurgând apoi la o intervenție în forță pentru a-i face pe aceștia să părăsească zona.
Proiectul de lege care a dus la izbucnirea protestelor impune ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”. Criticii l-au comparat cu legislația Moscovei privind „agenții străini”, care a fost folosită pentru a reprima disidența în Rusia.
După ce Parlamentul georgian a aprobat, pe 17 aprilie, prima lectură a proiectului de lege, mii de protestatari antiguvernamentali au blocat în fiecare noapte străzile centrale din capitala Tbilisi.
Polițiștii mascați au bătut și arestat zeci de persoane care protestau față de proiectul de lege, notează sursele citate. Mai mulți jurnaliști au fost atacați, inclusiv un fotograf al AFP, care a fost bătut cu un baston de cauciuc, deși era identificat în mod clar ca membru al presei, precizează agenția.
In #Georgia, police violently dispersed a protest against the law on „foreign agents”. President Salome Zurabishvili condemned the actions of law enforcers. pic.twitter.com/a9nTQTA30t
— NEXTA (@nexta_tv) May 1, 2024
The regime forces, water cannon mobilized, while the huge protest is totally peaceful. #Georgia #NoToRussianLaw pic.twitter.com/CI3B6iVZZq
— Medea Ivaniadze (@medeaivan) April 30, 2024
In #Tbilisi, #Georgia, police have used water cannons, rubber bullets, batons and pepper spray to disperse protesters during tonights #protest rally against the ‘foreign agents bill:
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) April 30, 2024
pic.twitter.com/j9iGkk0zq9
De asemenea, Levan Khabeishvili, președinte al principalului partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită, a fostului președinte încarcerat Mikheil Saakașvili, a fost bătut grav și a solicitat asistență medicală. Televiziunile locale au difuzat imagini în care acesta apare cu fața desfigurată și fără dinți.
După ce au fost dispersați din fața Parlamentului, aproximativ 2.000 de protestatari au continuat să blocheze principalul bulevard din Tbilisi, formând baricade din mese de cafenea și coșuri de gunoi. Unii au strigat „Sclavi” și „Ruși” către poliție.
Președintele georgian, Salome Zourabichvili, ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, a declarat într-o postare pe rețeaua X că represiunea a fost „total nejustificată, neprovocată și disproporționată” și că protestele au fost pașnice.
„Fac apel la ministrul de interne să oprească imediat reprimarea mitingului pașnic, utilizarea forței disproporționate, violența împotriva tinerilor cu mâinile goale”, a spus președintele.
Parlamentul, care este controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian și de aliații săi, va aproba probabil proiectul de lege, care trebuie să mai treacă de încă două lecturi înainte de a deveni lege.
Tina Khidasheli, care a ocupat funcția de ministru al apărării într-un guvern condus de Visul Georgian în perioada 2015-2016, a participat la protestul de marți împotriva foștilor săi colegi de guvern și a declarat că se așteaptă ca demonstranții să câștige în cele din urmă.
„Guvernul nu face decât să prelungească inevitabilul. S-ar putea să avem probleme serioase, dar, la sfârșitul zilei, oamenii vor pleca acasă cu victoria”, a spus Khidasheli.
Parlamentul a încheiat sesiunea de marți fără vot, iar dezbaterea va fi reluată miercuri.
SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie, au criticat proiectul de lege. Oficialii UE au spus că acesta ar putea opri progresul Georgiei în direcția integrării în UE.
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 01.05.2024, 17:14
Pe când o să ceară și guvernatorul rus local intervenția trupelor "de menţinere a păcii" ruseşti ca-n Belarus şi Kazahstan?