VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

Imagini difuzate de postul de televiziune BFM arată cum protestatarii au intrat în clădirea din Aubervilliers, situată în nordul Parisului.

„Zeci de militanți CGT au intrat în clădire pentru câteva minute și au desfășurat bannere împotriva reformei pensiilor. Nu au existat violențe și nici pagube”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Jocurilor Olimpice.

De altfel, liderii sindicali s-au adunat deja marți în fața Adunării Naționale din Paris (parlamentul francez) înaintea marșurilor de protest prevăzute la nivel național, într-o ultimă încercare de a pune presiuni asupra legiuitorilor pentru a elimina legea prin care a fost crescută vârsta de pensionare în Franța și care a intrat deja în vigoare.

Până acum, 14 protestatari au fost arestați la Paris, potrivit presei franceze.

Decizia președintelui Emmanuel Macron de a forța adoptarea reformei cu ajutorul unor puteri constituționale speciale a provocat proteste furioase în această primăvară, dar problema a coborât încet pe agenda mediatică, ceea ce a îngreunat mobilizarea sindicatelor.

„Protestele durează de șase luni, este fără precedent”, a declarat Sophie Binet, noul lider al sindicatului dur CGT, la BFM TV. „Există multă furie, dar și oboseală”, a mai spus ea, adăugând că greviștii resimt lipsa salariilor.

Cu toate acestea, Binet a mizat pe un nivel „extrem de ridicat” de mobilizare marți și a declarat că CGT este pregătit să continue lupta împotriva reformei în următoarele săptămâni.

Macron se bucură de o revenire timidă în sondajele de opinie, după ce a lansat o campanie de PR după adoptarea reformei, în urma căreia a străbătut țara pentru a se confrunta cu furia publică, dar și pentru a anunța investiții importante în noile tehnologii.

Între 400.000 și 600.000 de persoane sunt așteptate să se alăture protestelor din întreaga Franță, au anunțat autoritățile, ceea ce ar fi în scădere față de peste un milion de persoane care au participat la mai multe marșuri de la începutul acestui an, în perioada de apogeu a protestelor împotriva reformei pensiilor.

Autoritățile franceze au desfășurat marți 11.000 de polițiști, dintre care 4.000 numai în Paris. Livrările de carburanți au fost blocate și nu mai pot părăsi situl TotalEnergies de la Donges, oraș situat în apropiere de Nantes, în vestul Franței, unde tensiunea a crescut pe străzi.

La începutul acestei luni, ministrul de interne Gerald Darmanin a avertizat pe Twitter că „membri de stânga ultra-radicală veniți din străinătate” s-ar putea infiltra printre manifestanți.

Trenurile interurbane ar urma să fie doar „ușor perturbate”, a anunțat compania de căi ferate SNCF, în timp ce rețeaua de metrou din Paris a funcționat normal până acum. O treime din zborurile de pe aeroportul Paris-Orly au fost anulate.

„Este posibil ca aceasta să fie una dintre ultimele zile de proteste împotriva reformei”, a declarat Laurent Berger, liderul sindicatului mai moderat CFDT (Confederația Democrată Franceză a Muncii), pentru postul de radio Europe 1.

CFDT trebuie acum să transforme furia populară într-o „demonstrație de forță” în discuțiile cu guvernul pe teme precum îmbunătățirea condițiilor de muncă și a puterii de cumpărare, a adăugat Berger.

Sindicatele, care au demonstrat o rară unitate pe parcursul întregului episod al reformei pensiilor, organizează greva națională cu doar două zile înainte ca un proiect de lege susținut de opoziție, care vizează anularea creșterii vârstei minime de pensionare, să fie revizuit de parlament.

Este de așteptat ca prevederea să fie respinsă de președintele camerei inferioare, un membru al partidului lui Macron, deoarece, conform constituției, legiuitorii nu pot adopta legi care să aibă repercusiuni asupra finanțelor publice fără măsuri care să compenseze costurile implicate.

Dar sindicatele speră că participarea numeroasă la proteste ar putea pune presiuni asupra legiuitorilor pentru ca aceștia să revizuiască totuși proiectul de lege și să organizeze un vot.

Macron, care spune că reforma este esențială pentru a acoperi un deficit masiv, poate spera că apropierea vacanței de vară și îmbunătățirea cifrelor privind inflația vor ajuta publicul să depășească momentul, notează Reuters.

Popularitatea președintelui francez a crescut cu patru puncte într-un sondaj realizat de Elabe la începutul lunii iunie și cu opt puncte într-un sondaj YouGov, deși încă se situează în jurul valorii de 30%.

Foto: Profimedia Instagram

 
 

Urmărește-ne pe Google News