Kobahidze a declarat într-un briefing televizat că partidul Visul Georgian va asigura adoptarea proiectului de lege în a treia lectură în această săptămână şi a ameninţat protestatarii cu urmărirea penală, în cazul în care vor recurge la violenţă.
Opoziţia georgiană le-a cerut celor care nu sunt de acord cu proiectul de lege să vină la un protest care să dureze toată noaptea, în faţa Parlamentului, pentru a-i împiedica pe deputaţi să intre în clădire luni, când ar trebui să înceapă dezbaterea pentru cea de-a treia lectură a proiectului de lege.
UE, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie, a declarat în repetate rânduri că proiectul de lege ar putea pune în pericol integrarea ulterioară în blocul comunitar.
Sâmbătă seara, circa 50.000 de protestatari, potrivit unei estimări Reuters, au înfruntat ploaia torenţială pentru a organiza cel mai mare protest de până acum, mai multe coloane de manifestanţi îndreptându-se pe marile bulevarde către centrul oraşului Tbilisi.
Unele mass-media şi activişti georgieni au estimat mulţimea la câteva sute de mii de persoane, citând propriile calcule, în timp ce partidul de guvernământ a declarat că au participat 18.000 de persoane.
Protestatarii s-au adunat şi duminică, 12 mai, începând cu ora locală 22.00, în faţa Parlamentului de la Tbilisi, mulţi dintre ei promiţând să îşi petreacă noaptea sub cerul liber, în ciuda avertismentelor oficialilor guvernamentali că vor fi arestaţi.
Once again, the EU anthem at the protest in Tbilisi. pic.twitter.com/q9uYmevawV
— Mariam Nikuradze (@mari_nikuradze) May 12, 2024
Cu steaguri ale UE şi ale Georgiei în mâini, protestatarii s-au adunat pe principalul bulevard, Rustaveli, cu câteva ore înainte ca parlamentul să dezbată proiectul de lege în a treia lectură.
Chilly midnight in Tbilisi, people stay at the parliament overnight to protest Russian law in the morning when the 3rd reading of the draft law starts.
— Katie Shoshiashvili (@KShoshiashvili) May 12, 2024
Today Internal Affairs Minister threatened protesters w up to 4 years in prison in case they attempt to block the parliament. pic.twitter.com/LufsUkYuzq
Proiectul de lege propus ar cere mass-media, organizațiilor neguvernamentale și altor organizații nonprofit să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine”, dacă primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate.
Protestatarii și opoziția o denunță ca fiind o „lege rusă”, spunând că Moscova folosește o legislație similară, „a agenților străini”, pentru a stigmatiza jurnaliştii independenţi şi pe cei care critică Kremlinul.
A treia și ultima lectură este așteptată în legislativul de la Tbilisi luni, 13 martie.
Propunerea este aproape identică cu o măsură pe care partidul de guvernământ Visul Georgian a fost presat să o retragă, anul trecut, după masive proteste de stradă.
Proiectul de lege este necesar pentru a opri ceea ce partidul la putere consideră ca fiind „influența străină dăunătoare asupra scenei politice a țării” și pentru „a împiedica actorii străini neidentificați să încerce să destabilizeze scena politică a țării”.
Foto: AP