De ieri, de la miezul noptii, a fost eliminata interdictia care-i impiedica pe romani sa stea mai mult de trei luni consecutiv in spatiul Schengen. Peste 67.000 de romani ale caror pasapoarte au fost confiscate pana acum pentru depasirea termenului de sedere isi vor primi documentele inapoi.

Noua Lege 248/2005 privind regimul liberei circulatii in strainatate aduce si o serie de alte modificari:

1. Termenul de valabilitate a pasaportului creste de la cinci la zece ani. Pentru copiii sub 14 ani – 3 ani, intre 14 si 25 de ani – 5 ani, peste 25 de ani – 10 ani.

2. Mai mult de 67.000 de romani au in acest moment pasaportul suspendat. Ei isi vor primi documentul de calatorie inapoi. Interdictia de a sta mai mult de 3 luni in spatiul Schengen este eliminata. Totusi, termenul de 3 luni de sedere in strainatate trebuie respectat. Cetatenii romani care au depasit acest termen risca sa fie depistati de autoritatile statelor in cauza si returnati in Romania, situatie in care se aplica masura restrangerii dreptului la libera circulatie. 

3. Exista si exceptii. Cei care au fost returnati din alte state decat cele din spatiul Schengen vor avea restrictie de circulatie in anumite tari. De asemenea, nu vor putea circula liber romanii inculpati intr-o cauza penala, cei condamnati sau cei care nu au respectat anterior restrictiile de circulatie peste granita, daca exista o hotarare a instantei de judecata in acest sens.

4. Noul act normativ mai prevede si faptul ca minorii pot calatori in strainatate doar insotiti, cu acordul ambilor parinti. Cei care nu au implinit 14 ani pot fi inclusi in pasaportul unuia sau al ambilor parinti. Celor care au trecut de 14 ani li se elibereaza pasaport doar cu acordul parintilor. Exceptia se aplica in cazul in care insotitorul face dovada ca minorul merge in strainatate pentru o interventie chirurgicala sau la concursuri si olimpiade.

Fabian Badila, purtatorul de cuvant Politiei de Frontiera, spune ca “au fost dispuse toate masurile pentru asigurarea unui trafic civilizat prin punctele de trecere a frontierei. Se va suplimenta atat personalul la punctele de trecere a frontierei, cat si arterele de intrare si de iesire din tara”.

Pe de alta parte, Ministerul Administratiei si Internelor se va ocupa de intocmirea pasapoartelor biometrice. Acestea vor contine imaginea fetei si amprenta digitala a posesorului. Data introducerii, forma si continutul acestor pasapoarte vor fi stabilite de Guvern.

 
 

Urmărește-ne pe Google News